CureVac zakt met 45% na teleurstellende onderzoeksresultaten

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jun 17, 2021
  • Het kandidaatvaccin tegen COVID-19 van CureVac bleek slechts 47% effectief te zijn.
  • De injectie was alleen effectief bij jongere deelnemers.
  • Dr. Amesh Adalja zegt dat het vaccin van CureVac nog steeds een aanwinst kan zijn.

CureVac NV (NASDAQ: CVAC) verloor donderdagochtend met ongeveer 45% op de aandelenmarkt, omdat het bedrijf zei dat de proef in een laat stadium aantoonde dat zijn kandidaat COVID-19 vaccin slechts 47% effectief was, wat vragen opriep over de overeenkomst van de Duitse biotech met de Europese Unie om honderden miljoenen doses van haar vaccin (CVnCoV) af te leveren.

De injectie van CureVac was effectief bij jongere deelnemers

Volgens CureVac was de werkzaamheid van het vaccin bij jongere vrijwilligers nog steeds significant. Degenen ouder dan 60 jaar (de meest risicovolle groep) toonden echter niet aan dat het effectief was, zo blijkt uit de tussentijdse resultaten. CEO Franz-Werner Haas zei:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Hoewel we hoopten op een sterker tussentijds resultaat, erkennen we dat het een uitdaging is om een hoge werkzaamheid aan te tonen in deze ongekend grote diversiteit aan varianten. Terwijl we doorgaan naar de definitieve analyse met een minimum van 80 extra gevallen, kan de algehele werkzaamheid van het vaccin veranderen.”

Bij het onderzoek van CureVac waren ongeveer 40.000 deelnemers uit Latijns-Amerika en Europa betrokken. De tussentijdse resultaten waren gebaseerd op 134 gevallen van het nieuwe griepachtige virus. De studie, volgens het in Tübingen gevestigde bedrijf, identificeerde ten minste 13 varianten van het coronavirus.

De vooruitzichten voor het vaccin van CureVac waren recentelijk verbeterd na AstraZeneca, en de COVID-19 injecties van J&J leeftijdsbeperkingen kregen vanwege een zeer zeldzaam maar potentieel dodelijk risico op stollingsstoornissen. Het vaccin van de Duitse biotech zou waarschijnlijk ook lage- en middeninkomenslanden helpen hun vaccinatiecampagnes op te voeren.

Het vaccin van CureVac kan nog steeds een aanwinst zijn

Dr. Amesh Adalja van het Johns Hopkins Center for Health Security zegt echter dat de injectie van CureVac nog steeds een aanwinst zou zijn met een werkzaamheid van 47% als het op zijn minst helpt om ernstige symptomen, ziekenhuisopname en overlijden te minimaliseren.

Dr. Peter Hotez van het Baylor College of Medicine benadrukt ook dat het nog moet worden geëvalueerd of het vaccin van CureVac niet de vereiste niveaus van neutraliserende antilichamen produceerde of dat de lagere werkzaamheid variantspecifiek was.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar een werkzaamheid van ten minste 70% voor de kandidaat-vaccins tegen COVID-19, terwijl de Amerikaanse FDA streeft naar een werkzaamheid van minimaal 50% – een mijlpaal die CureVac niet heeft gehaald.

CureVac wordt nu verhandeld tegen $ 53 per aandeel ($ 38 per aandeel). Dit in vergelijking met een hoogtepunt van $ 127 per aandeel in de laatste week van april en $ 85 per aandeel begin 2021. Op het moment van schrijven heeft het aan de Nasdaq genoteerde bedrijf een marktkapitalisatie van $ 9,20 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld