Prijs ruwe olie stijgt na uitstel crisisgesprekken van de OPEC+

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jul 5, 2021
  • Brent olie is tot meer dan $77 gestegen na het uitstel van de OPEC+ crisisbesprekingen.
  • Saoedi-Arabië en de VAE zijn het oneens over het voorstel van de alliantie over productieverhoging.
  • In de VS staan de benzineprijzen op het hoogste punt in 7 jaar.

De prijs van ruwe olie is gestegen tijdens de aanhoudende OPEC+ crisis. De stijging van de benzineprijzen in de VS is een bewijs van de toegenomen vraag naar ruwe olie.

Ruwe olieprijs

OPEC+ crisis

Op vrijdag stemden de lidstaten van OPEC+ over het voorstel om de productie van ruwe olie tussen augustus en december met ongeveer 2 miljoen vaten per dag te verhogen. Het plan zou ervoor zorgen dat de coalitie de productie binnen een maand met 400.000 vaten per dag zou verhogen. Daarnaast stelde zij voor om de huidige productieverlagingen te verlengen tot het einde van het komende jaar. Analisten hadden verwacht dat OPEC+ haar productie vanaf augustus met ongeveer 500.000 bpd zou verhogen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De VAE heeft zich echter verzet tegen een aantal clausules in het voorstel; een aspect dat de prijs van ruwe olie heeft opgedreven. Enerzijds steunt de VAE het voorstel van de coalitie om de olievoorziening op korte termijn te vergroten. Het zoekt echter naar betere voorwaarden voor het komende jaar.

Saoedi-Arabië, de feitelijke leider van de alliantie, heeft opgeroepen tot een compromis om tot een duurzaam akkoord te komen. De daaropvolgende patstelling tussen de geallieerden heeft ertoe geleid dat de crisisbesprekingen zijn uitgesteld tot een onbekende datum.

Het OPEC+ drama komt op een moment dat de benzineprijzen in de VS het hoogste punt in 7 jaar hebben bereikt. Terwijl reizigers plannen voor de vakantie van 4 juli, wordt normal benzine nu verkocht voor $3,13 per gallon. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 44% ten opzichte van een jaar geleden.

Technische vooruitzichten ruwe olieprijs

De prijs van ruwe olie blijft in een stijgende lijn, zoals sinds eind juni het geval is. Op het moment van schrijven steeg de benchmark voor wereldwijde olie – Brent futures – met 1,27% tot 77,08. Dit is het hoogste niveau sinds oktober 2018. In de afgelopen vijf sessies is het met meer dan 5% gestegen. Op de 2-uur grafiek handelt het boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Bovendien duidt de vorming van een stijgende trendlijn, die in het zwart is gemarkeerd, op verdere winsten.

In de daaropvolgende sessies verwacht ik dat de prijs van ruwe olie de huidige stijging zal verlengen. Zolang de prijzen boven de stijgende trendlijn blijven, blijven de bullish vooruitzichten. Op korte termijn zal het waarschijnlijk gaan wankelen rond 77,00, aangezien de bulls zich richten op het hogere niveau van 78,00. Gebrek aan voldoende momentum om op 77 te blijven, zal de prijs verlagen naar het ondersteuningsniveau op 76,50 of langs de 25-daagse EMA om 76,00.

Ruwe olieprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld