EUR/USD zweeft boven dalende wig na ECB besluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 22, 2021
  • Het EUR/USD paar steeg na het laatste rentebesluit van de ECB.
  • De bank liet de rente op de depositofaciliteit op -0,50% en de rente op nul.
  • Het paar heeft een dalend wigpatroon gevormd op de 4-uur grafiek.

De EUR/USD prijs dreef hoger na het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het paar steeg naar 1.1808, wat iets hoger was dan het dieptepunt van deze week op 1.1750.

ECB besluit

De EUR/USD bevond zich deze week in een krap bereik terwijl investeerders wachtten op het ECB besluit. Het steeg onmiddellijk nadat de bank haar vonnis had uitgesproken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank liet de rente ongewijzigd zoals de meeste analisten hadden verwacht. Het liet de rente op de depositofaciliteit op -0,50% staan, waar het de afgelopen maanden was. De bank liet ook de marginale beleningsfaciliteit op 0,25% en de algemene rente ongewijzigd op 0,0%. Met name heeft de bank ook aangekondigd dat ze zal doorgaan met haar pandemische noodaankoopprogramma (kwantitatieve versoepeling).

Dit was een belangrijke beslissing, want die kwam precies twee weken nadat de ECB haar geactualiseerde beleidsrichtlijnen had bekendgemaakt. In deze richtlijnen kondigden de functionarissen van de bank een nieuwe symmetrische inflatiedoelstelling van 2% aan en erkenden ze dat deze vaak boven en onder deze doelstelling zal uitkomen. De vorige doelstelling was dat de inflatie dicht bij, maar onder de 2% zou blijven. In haar verklaring zei de bank:

“Ter ondersteuning van zijn symmetrische inflatiedoelstelling van twee procent en in overeenstemming met zijn monetaire-beleidsstrategie, verwacht de Raad van Bestuur dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige of lagere niveaus zullen blijven totdat de inflatie twee procent bereikt.”

Uit gegevens die deze maand door Eurostat zijn gepubliceerd, blijkt dat de inflatie in de eurozone daalde van 2,0% in mei tot 1,9% in juni. Dit percentage was relatief lager dan dat van de VS, dat in juni steeg tot 5,4% toen de prijzen van artikelen opliepen. Het was ook boven de Britse inflatie van 2,5%.

De ECB vergadering kwam op een moment dat de EU economie worstelt met de nieuwe golf van coronavirus. In de afgelopen weken hebben landen als Duitsland, Spanje, Portugal en Frankrijk allemaal stijgende gevallen gemeld.

EUR/USD technische analyse

Het EUR/USD paar kantelde hoger na het laatste rentebesluit van de ECB. De 4-uur grafiek laat zien dat het paar een groot dalend wigpatroon heeft gevormd. Bij prijsactie is een vallende wig meestal een bullish signaal voor een actief. Het bewoog zich vandaag boven de bovenkant van deze wig.

Het zweeft ook op hetzelfde niveau als het voortschrijdend gemiddelde over 25 en 50 dagen, terwijl de Average True Range (ATR) zijwaarts beweegt. Daarom zal het paar de komende dagen waarschijnlijk hoger uitkomen. Als dit gebeurt, is het volgende belangrijke niveau om naar te kijken de weerstand op 1.1850.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld