Nostromo is een groen energiebedrijf in de ‘kern van een revolutie’

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht… read more.
on jul 22, 2021
  • Nostromo ontwikkelt een door ijs aangedreven platform voor schone energie.
  • Oprichter Yaron Ben Nun vertelde Invezz dat het de 'kern van een revolutie' is.
  • Nostromo heeft grote klanten in Californië maar wil 'overal' zijn.

Nostromo (TLV: NOST) is een in Israël gevestigd bedrijf voor thermische energieopslag dat zijn ijsaangedreven energieopslagsysteem op de wereldmarkt wil brengen. Met een recente kapitaalverhoging van $ 13,6 miljoen en een nieuw huis op de beurs van Tel Aviv, is Nostromo op een missie om zijn unieke groene technologie te benutten in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Invezz had de unieke kans om te praten met Yoram Ashery, CEO van Nostromo, samen met oprichter, CTO en president Yaron Ben Nun om de technologie en vooruitzichten van het bedrijf te begrijpen.

Staat van het elektriciteitsnet

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het elektriciteitsnet zoals we dat nu kennen dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het behoeft geen betoog dat de vraag naar energie de afgelopen 150 jaar exponentieel is toegenomen. Terwijl zonne-energie aan het eind van de jaren 2000 aan populariteit begon te winnen, zijn er beperkingen aan zonne-energie – met name zonne-energie is ’s nachts niet mogelijk. In Californië, waar ongeveer 14% tot 15% van het energienet afkomstig is van zonne-energie, verliest de “Golden State” het equivalent van 16.000 megawatt aan stroom wanneer de zon ondergaat, vertelde Ashery aan Invezz.

Hier komt Nostromo om de hoek kijken. De energieopslagoplossing van het bedrijf, de Nostromo IceBrick, slaat energie op voor tijdens daluren en gebruikt deze voor koeling tijdens piekuren. De technologie is gebaseerd op water als het medium voor thermische opslag en vertegenwoordigt een baanbrekende technologie, aangezien meer bedrijven investeren in het verminderen van hun impact op het milieu.

Het IceBrick systeem wordt op het dak van een gebouw geïnstalleerd en water wordt bevroren tot ijs wanneer de thermische IceBricks worden opgeladen. Het wordt later ontdooid om energie af te geven die gedurende de dag is opgeslagen.

Industriële foto van een Nostromo Ice Brick Gemaakt op: 14.08.2020 Locatie: Shdema, Israël

Overgang naar een naamloze vennootschap

Nostromo werd in juni een beursgenoteerd bedrijf als onderdeel van een fusie met Somoto die $ 13,6 miljoen aan nieuw kapitaal ophaalde. Alle beursgenoteerde bedrijven hebben de plicht om het potentiële rendement voor hun investeerders te maximaliseren, maar Nostromo ziet zichzelf als een secundaire rol die een positieve invloed heeft op de mensheid. Ben Nun zei:

Wat we nu aan het doen zijn, vormt de kern van een revolutie — kan het niet anders omschrijven.

Ben Nun zei dat het verhaal dat het bedrijf vertelt resoneert met investeerders die de behoefte aan nieuwe technologieën erkennen waar concurrentie schaars is.

De overgang van Nostromo naar de lokale openbare markt was een eenvoudig proces en het bedrijf staat open voor uitbreiding van zijn beursnotering naar wereldwijde markten, maar wanneer de tijd daar rijp voor is. Het bedrijf zal later in 2021 of begin volgend jaar ook financiële begeleiding of vooruitzichten geven, zei Ben Nun. In de tussentijd heeft het bedrijf voldoende cash in huis om zichzelf op korte termijn te onderhouden.

Het bedrijfsmodel

Het bedrijfsmodel van Nostromo is gebaseerd op het installeren van zijn systemen zonder of tegen geringe kosten. De operaties zullen worden gefinancierd door een derde partij en Nostromo zal de inkomsten delen voor de duur van het contract van de klant, dat tot twee decennia kan duren.

Het bedrijf zal de besparingen benadrukken die klanten zullen zien in een verlaging van hun elektriciteitskosten. In San Diego, Californië bijvoorbeeld, kunnen klanten die de technologie van Nostromo installeren een besparing van 30% of meer zien op hun energiekosten, bovenop eventuele extra kortingen en pakketten van de overheid.

Californië vertegenwoordigt een grote markt voor Nostromo, maar het bedrijf wil ‘overal’ zijn, zei Ben Nun.

Yaron Ben Nun, Nostromo’s oprichter, CTO en president

Uitdagingen aangaan

Een stad als Mumbai, waar meer dan 300 dagen per jaar temperaturen ten noorden van 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) worden ervaren, is hoe dan ook een hete stad om in te wonen. Maar naar schatting heeft slechts 8% van de bevolking een airconditioner en dit aantal zal stijgen naarmate de economie blijft uitbreiden en steeds meer mensen betreden de middenklasse. Dit vormt een grote belasting voor de bestaande elektrische infrastructuur, aangezien airconditioningsystemen al goed zijn voor 40% van de totale piekvraag. Binnen 30 jaar zou de vraag naar elektriciteit voor koelsystemen kunnen verdrievoudigen.

Veel landen in de regio ervaren ’s nachts geen koelere temperaturen, dus op veel plaatsen staan airconditioners de hele dag aan, legt Ashery uit. Uiteraard heeft Nostromo aandacht voor de regio en kan zij de komende jaren een oplossing bieden voor de energiebehoefte van de airconditioningsystemen.

Partnerschap met oliegigant

Nostromo heeft een lopend R&D project met de wereldwijde oliegigant Royal Dutch Shell. Het bedrijf is “trots” om samen te werken met een oliegigant die vooruitstrevend is en vandaag plannen maakt voor de toekomst van schone en groene energie.

Nostromo kreeg eind 2010 $ 500.000 van Shell om een onderzoeksproject te financieren en het bedrijf heeft zojuist zijn bevindingen ingediend. Hoewel het management nog geen specifieke details kan vrijgeven, kan het zeggen dat het een interessant voorstel voor het energiebedrijf heeft opgeleverd. Ashery schat dat de oliehandel binnen 30 jaar “nul of bijna nul” zal zijn. Hij zei:

We zijn er trots op een van de technologieën [aan te bieden] die Shell serieus onderzoekt als onderdeel van hun toekomst op de energiemarkt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld