DXY kantelt lager nu de Amerikaanse reële rente een recordlaagte bereikt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 27, 2021
  • De dollarindex kantelde lager toen de reële rente in de VS daalde.
  • Het reële rendement is een maatstaf voor het rendement dat de inflatie meeweegt.
  • Het FOMC begint dinsdag met zijn vergadering en komt woensdag met zijn besluit.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) daalde vorige week van het hoogste niveau toen een belangrijke maatstaf voor de Amerikaanse inflatie zich terugtrok voorafgaand aan het besluit van de Fed. De index zakte naar $92,53, wat ongeveer 0,70% onder het hoogste punt deze week was.

Amerikaanse reële rente daalt tot recordlaagte

De grootste katalysator voor de dollarindex deze week zal het aanstaande rentebesluit van de Fed zijn. De bank begint woensdag met haar vergadering en publiceert het besluit woensdag. Analisten verwachten dat de bank de rente ongewijzigd laat tussen 0% en 0,25%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In tegenstelling tot de Bank of Canada en Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), verwachten ze dat de bank haar beleid inzake kwantitatieve versoepeling intact zal houden. Via dit programma koopt de bank activa ter waarde van $ 120 miljard per maand.

De beslissing komt op een moment dat de VS een nieuwe COVID uitbraak bestrijdt. Het aantal COVID gevallen is in bijna alle staten gestegen. En in een verklaring zei de belangrijkste adviseur van Biden dat de regering zal overwegen om zelfs onder de gevaccineerden een nieuw maskermandaat in te stellen.

Het belangrijkste is dat de beslissing komt op een moment dat de reële opbrengst tot een historisch dieptepunt is gedaald. Het reële rendement van de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties daalde maandag onder nul, wat aanzienlijke risico’s met zich meebrengt voor pensioenfondsen en andere grote beleggers. Het reële rendement meet het rendement dat beleggers verwachten na rekening te hebben gehouden met inflatie.

Verder zijn ook de nominale obligatierendementen aanzienlijk gedaald vanaf hun hoogste punt begin dit jaar. De 10-jaarsrente daalde tot 1,25%, terwijl de 30-jaarsrente daalde tot 1,934%.

Daarom is de dollarindex waarschijnlijk gedaald omdat beleggers verwachten dat de Fed haar beleid ongewijzigd zal handhaven. Later vandaag zal de DXY reageren op de laatste gegevens over het consumentenvertrouwen en de bestellingen van duurzame goederen.

Technische analyse van de Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de DXY index een oplopend kanaal heeft gevormd dat in het zwart wordt weergegeven. De prijs ligt nu iets boven de onderste lijn van het oplopende kanaal. Het is ook onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen gedaald, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) dicht bij het oversoldniveau is gekomen.

Daarom zal de index waarschijnlijk lager uitkomen voorafgaand aan de FOMC beslissing. Als dit gebeurt, is het volgende belangrijke niveau om in de gaten te houden $ 92, wat ongeveer 0,65% onder het huidige niveau is.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld