DXY: Dollarindex breekt een belangrijke steun na Fed besluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jul 29, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex daalde na het laatste besluit van het FOMC.
  • De bank liet de rente intact en wees op de afbouw in januari.
  • De index zal vervolgens reageren op de laatste Amerikaanse BBP gegevens.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) daalde tot het laagste niveau sinds 13 juli na het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De index handelt op $92,17, wat deze maand ongeveer 1% onder het hoogste niveau was.

Fed rentebesluit

De Amerikaanse dollar daalde na het Fed besluit ten opzichte van alle valuta’s waaruit de DXY bestaat. Na haar tweedaagse vergadering liet de bank de rente onveranderd tussen 0% en 0,25% terwijl ze de economie bleef ondersteunen tijdens de pandemie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank herhaalde ook dat het op dit moment niet overweegt de rente te verhogen. Uit de dot plot bleek dat het vroegst dat de bank de rente geleidelijk gaat verhogen, in 2023 zal zijn.

Ondertussen handhaafde de Fed ook haar kwantitatieve versoepeling beleid intact. Daarbij zal het voor 120 miljard dollar aan activa blijven kopen, bestaande uit Amerikaanse staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten (MBS). Het doel is ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit in de markt is.

Voorafgaand aan de vergadering verwachtten de meeste analisten dat de bank zou gaan praten over het afbouwen van kwantitatieve versoepeling. Dit komt omdat de vorige FOMC notulen toonde aan dat sommige ambtenaren pleitten voor tapering. In een verklaring zei Powell dat de bank deze beraadslagingen in de volgende vergaderingen zal starten. De toon is vooral omdat de VS meer COVID gevallen zien, wat het herstel zou kunnen vertragen. In een nota zei een analist bij ING:

“Met de volgende FOMC-vergadering op 23 september en vervolgens op 4 november, zou dat de Fed de informatie moeten geven die ze nodig heeft om op 16 december een aankondiging te doen en in januari 2022 te beginnen met afbouwen. Dat is ons huisbeeld, en het wordt steeds vaker het marktbeeld.”

Later vandaag zal de Amerikaanse dollarindex reageren op de laatste Amerikaanse BBP gegevens. Uit de cijfers blijkt dat de economie in het tweede kwartaal met ruim 8% is gestegen.

Analyse van de Amerikaanse dollarindex

Dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de DXY index in juli een stijgend kanaal vormde. Deze week wist de index onder de onderkant van het kanaal te breken. Verder bewoog het onder de 50 en 100-daagse voortschrijdende gemiddelden, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) onder het oversold niveau bewoog.

Daarom is het pad van de minste weerstand voor de index lager. Toch kunnen we een situatie niet uitsluiten waarin het de onderkant van het kanaal opnieuw test in wat bekend staat als een pauze- en hertestpatroon.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld