DXY: de dollarindex zal herstellen te midden van taper talk

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on aug 13, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex trok zich terug na de laatste Amerikaanse inflatiegegevens.
  • De headline CPI en PPI waren beter dan de mediane schattingen.
  • De Fed zal naar verwachting in september spreken over tapering.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) bevindt zich binnen een krap bereik, aangezien investeerders nadenken over de gemengde inflatiegegevens van de Amerikaanse consumenten en producenten en de agressieve uitspraken van de Fed. De index handelt op $ 92,95, wat iets lager is dan het hoogste punt van deze week van $ 93,15.

Amerikaanse inflatie en Fed taper talk

De belangrijkste katalysator voor de DXY-index deze week waren de Amerikaanse consumenteninflatiegegevens. Uit gegevens gepubliceerd door het Bureau of Labor Statistics (BLS) bleek woensdag dat de totale consumentenprijsindex in juli met 5,4% is gestegen. Dit was waar het was in juli en was het hoogste niveau sinds 2008.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De kern-CPI daalde licht van 4,5% in juli tot 4,3% in juni. Toch blijkt bij nadere beschouwing dat de inflatie in de VS aan het afnemen is. Ten eerste daalden de maand-op-maand cijfers in juli.

Ondertussen reageerde ook de Amerikaanse dollarindex op de sterke producentenprijsindex (PPI) die donderdag werd gepubliceerd. Uit de gegevens bleek dat de kern-PPI op maandbasis met 1,0% steeg. Dit was iets hoger dan de mediane schatting van 0,5%. Het steeg met 6,2% op jaarbasis. De headline PPI steeg in juli met 7,8%.

Verdere gegevens toonden aan dat de aanvankelijke werkloosheidsaanvragen in de VS vorige week afzwakten van 387k in de voorgaande week tot 375.000. In dezelfde periode daalden de aanhoudende claims van 2,98 miljoen naar 2,866 miljoen.

Het is dan ook tegen deze achtergrond dat verschillende leden van de Federal Reserve deze week agressief klonken. In een interview met de Financial Times op donderdag zei Mary Daly dat de bank zal overwegen de aankopen van activa tegen het einde van het jaar af te bouwen.

Hetzelfde gevoel werd gedeeld door Richard Kaplan, de president van de Dallas Fed. In een verklaring zei hij dat de Fed waarschijnlijk in september een plan zal onthullen. Uit een onderzoek van Reuters bleek ook dat meer analisten verwachten dat de bank haar afbouwplan in september bekendmaakt.

Technische prognose van de Amerikaanse dollarindex

US dollar index

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollarindex de laatste tijd iets is teruggelopen. Deze terugtocht is opmerkelijk gezien het feit dat het gebeurde nadat de index was gestegen tot een belangrijke weerstand van $ 93,15. Als zodanig maakt het deel uit van de vorming van het handgreepgedeelte van het beker- en handgreeppatroon.

De DXY blijft ook boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen, wat een bullish patroon is. Daarom is er een mogelijkheid dat het terugkaatst te midden van de tapertalk.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld