USD/TRY prognose: zwakke Amerikaanse NFP en sterke Turkse inflatie convergeren

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 3, 2021
  • De USD/TRY prijs bevond zich in een krap bereik na de sterke Turkse inflatiegegevens.
  • De VS publiceerde zwakke gegevens over de niet-agrarische loonlijsten van augustus.
  • De Amerikaanse economie voegde in augustus slechts 235.000 banen toe.

De USD/TRY prijs wankelde op vrijdag, terwijl handelaren nadachten over de laatste Turkse inflatiegegevens en Amerikaanse niet-agrarische loonaantallen. De prijs handelt op 8.3050, wat iets onder een belangrijk ondersteuningsniveau ligt.

Turkse inflatie en Amerikaanse NFP gegevens

De Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) heeft een moeilijke tijd voor de boeg. Volgens het statistiekbureau is de consumentenprijsindex (CPI) van het land gestegen van 18,95% in juli tot 19,25% in augustus. Dit was een sterker aantal dan de mediane schatting van 18,70%. Het was ook het hoogste sinds april 2019.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De CPI daalde van 1,80% naar 1,12% op maandbasis. Het bureau voor de statistiek noemde de scherpe stijging van voedingsproducten als de belangrijkste drijfveer van de consumentenprijzen.

Deze inflatiecijfers maken het voor de CBRT moeilijk om de rentetarieven in de komende vergadering te verlagen, zoals president Recep Erdogan heeft aangedrongen. Centrale banken hebben de neiging om de rente te verhogen in een periode van hoge inflatie. Toch verwachten analisten bij ING dat de bank later dit jaar de rente zal verhogen. Ze zeiden:

“Het huidige niveau van de reële rente en het pad voorwaarts zullen waarschijnlijk de belangrijkste focus voor de markten blijven. We verwachten nog steeds dat de CBT 100 bp aan bezuinigingen zal opleveren, met stappen van 50 bp in de laatste twee maanden van het jaar.”

Het USD/TRY paar reageerde ook op de laatste Amerikaanse banencijfers. Uit de gegevens bleek dat de economie duizenden banen bleef toevoegen. De niet-agrarische loonsom steeg in augustus met 235k, na een stijging met meer dan 943k in de voorgaande maand. De maandelijkse stijging was slechter dan de schatting van ADP van meer dan 373k.

Het werkloosheidspercentage in de VS daalde van 5,4% in juni tot 5,2%, terwijl de lonen met 4,3% stegen. De recente cijfers zijn relatief sterk. Het aantal Amerikanen dat een eerste aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indiende, daalde bijvoorbeeld tot een postpandemisch dieptepunt van 340k.

Evenzo is het aantal vacatures gestegen tot meer dan 10 miljoen. Walmart en andere bedrijven zijn ook begonnen met het verhogen van de lonen.

USD/TRY technische analyse

USD/TRY

De USD/TRY prijs wankelde op vrijdag. Het noteert op 8,2850, wat ongeveer 6,34% onder het hoogste niveau van dit jaar is. Het paar slaagde erin onder het 23.6% Fibonacci retracementniveau op de 1-dag grafiek te komen. Het daalde ook onder de 25 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden.

Het daalde met name onder het belangrijkste ondersteuningsniveau van 8.300. Daarom zal het paar op korte termijn waarschijnlijk de bearish trend handhaven. Als dit gebeurt, is het volgende belangrijke niveau om naar te kijken de 50% retracement op 7.8565.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld