DXY: vooruitzichten voor de dollarindex vooruitlopend op de detailhandelsverkopen in de VS

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 14, 2021
  • De dollarindex compenseerde eerdere verliezen na de meest recente inflatiegegevens.
  • De totale CPI daalde van 0,5% in juni tot 0,3% in juli.
  • De focus verschuift naar de komende Amerikaanse detailhandelsverkopen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) compenseerde eerdere verliezen nadat de VS de relatief zwakke consumentenprijsindex (CPI) cijfers publiceerden. De index daalde tot $ 92,32, het laagste niveau sinds 7 september.

Amerikaanse inflatie neemt af

Economische gegevens gepubliceerd door het Bureau of Labor Statistics (BLS) toonden aan dat de consumenteninflatie in het land afnam. De totale CPI daalde van 0,5% in juni tot 0,3% in juli. Deze daling was erger dan de mediane schatting van 0,4%. Hierdoor daalde de index van 5,4% naar 5,3% op jaarbasis.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde periode daalde de kern-CPI van het land, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, van 0,3% naar 0,1%. Deze daling duwde de CPI van 4,3% naar 4,0% op jaarbasis. Toch liggen de cijfers nog steeds boven de doelstelling van de Federal Reserve van 2,0%.

Als we uitgaan van de recente trends, bestaat er dus een mogelijkheid dat de Amerikaanse inflatie een hoogtepunt heeft bereikt, zoals de Fed had voorspeld. Zo zijn de maand-op-maand prijzen de afgelopen maanden relatief gematigd gebleven. Ook de kop jaar-op-jaar bleef in juli ongewijzigd.

Toch denken analisten van ING dat de prijzen nog wel even hoog zullen blijven. Ze noemden het feit dat de huisvestingskosten, die ongeveer een derde van het CPI mandje uitmaken, 12-18 maanden achterblijven. Ze citeerden ook een rapport van de National Federation of Independent Business waaruit bleek dat 44% van de kleine bedrijven overweegt de prijzen te verhogen. De analist zei:

“Gezien de behoorlijke groei en de hoge inflatie in de VS verwachten we dat de Federal Reserve het kwantitatieve versoepeling afbouwproces in november zal aankondigen en dat de Fed eind 2022 de rente tweemaal zal verhogen.”

Inflatie in het VK en detailhandelsverkopen in de VS

De volgende belangrijke katalysator voor de Amerikaanse dollarindex zullen de meest recente inflatiegegevens in het VK zijn die voor woensdag zijn gepland. Uit de gegevens blijkt dat de inflatie in het land in augustus is gestegen tot bijna 3%. Dit zal een belangrijk getal zijn omdat het Britse pond na de euro het grootste bestanddeel van de DXY index is.

Hierna zal de Amerikaanse dollar reageren op het laatste verkoopcijfer in de VS dat naar verwachting op donderdag uitkomt. Analisten verwachten dat uit de gegevens blijkt dat de verkoop in augustus is gedaald doordat consumenten hogere prijzen vermeden. De VS zal ook de meest recente cijfers over de eerste werkloosheidsaanvragen publiceren.

Voorspelling van de Amerikaanse dollarindex

Dollar index

De 4-uur grafiek laat zien dat de DXY index een dubbele top patroon vormde op $ 92,86. De halslijn van dit patroon was $ 92,33, wat het laagste punt van vandaag was. De index bewoog onder het voortschrijdend gemiddelde over 25 dagen, terwijl de MACD onder het neutrale niveau bleef. Daarom zal de index waarschijnlijk de bearish trend handhaven, aangezien bears zich richten op de volgende belangrijke ondersteuning op $ 92,00.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld