Evergrande ineenstorting van $300 miljard kan een domino effect hebben

By: Ruchi Gupta
on sep 20, 2021
  • China Evergrande Group is bijna failliet.
  • Evergrande zou kunnen bezwijken onder een schuld van meer dan $300 miljard.
  • Banken weigeren kopers van onvoltooide projecten van Evergrande geld te lenen.

Volgens Jenny Zeng van AllianceBernstein staan de zeer noodlijdende Chinese vastgoedfirma’s op het punt om in te storten, waarbij de Chinese Evergrande Group met een hoge schuldenlast (HKG: 3333) bijna in gebreke blijft. Zeng vertelde CNBC’s “Street Signs Asia” dat er de mogelijkheid is van een “domino effect” na de ineenstorting van Evergrande.

Evergrande staat op het punt in gebreke te blijven nu banken de kredietverlening aanscherpen

De co-head van Asia Fixed Income bij AllianceBernstein zei: “In de offshore dollarmarkt is er een aanzienlijk groot deel van de ontwikkelaars (die) worden geïmpliceerd zeer verontrust te zijn.” Ze zei dat het onwaarschijnlijk is dat de ontwikkelaars langer zullen overleven zolang de herfinancieringskanalen voor langere tijd gesloten blijven.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Evergrande, de vastgoedontwikkelaar met de meeste schulden wereldwijd, zou kunnen bezwijken onder een schuld van meer dan $ 300 miljard en heeft bij verschillende gelegenheden gewaarschuwd dat het mogelijk in gebreke blijft. Helaas zijn banken onvermurwbaar geweest in het aanbieden van aanvullende leningen aan kopers van woonprojecten in Evergrande die nog niet zijn voltooid, en ratingbureaus hebben het bedrijf vaak verlaagd vanwege zijn liquiditeitsproblemen.

In navolging van richtlijnen van de Chinese overheid om de leenrentes van vastgoedondernemingen te beheersen, kreeg ook de financiële positie van andere projectontwikkelaars een deuk. Een limiet op de schuld met betrekking tot de activa, kasstromen en kapitaal van een bedrijf behoren tot de geschetste maatregelen.

Zeng legde uit dat bij het beschouwen van Evergrande alleen, de sociale en financiële risico’s die aan het bedrijf zijn verbonden, beheersbaar zijn. Als drijfveer noemde ze de versnippering van de Chinese vastgoedmarkt.

Andere worstelende ontwikkelaars omvatten 10-15% van de totale markt

Hoewel de worstelende ontwikkelaars individueel klein zijn in vergelijking met Evergrande, maken ze ongeveer 10 tot 15% van de totale markt uit. Zeng waarschuwde dat een mogelijke ineenstorting zou kunnen leiden tot systemische overloopeffecten naar andere sectoren van de economie. Ze voegde eraan toe:

“Als het eenmaal begint, is er vanuit beleidsperspectief veel meer nodig om het te stoppen dan te voorkomen dat het gebeurt.”

Zeng zei:

“Ondanks de grootte van Evergrande – we weten allemaal dat het de grootste ontwikkelaar in China is, waarschijnlijk de grootste ter wereld – is [het] nog steeds goed voor slechts 4% en nu is het zelfs nog minder van de totale jaarlijkse verkoopmarkt. De schuld, met name de onshore schuld, is goed gedekt.”

Volgens sommige economen zou de ineenstorting het ‘Lehman moment’ in China kunnen zijn, als verwijzing naar het faillissement van de Lehman Brothers na de hypotheekcrisis die de financiële crisis van 2008 veroorzaakte.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld