USD/TRY schiet omhoog terwijl de CBRT het ondenkbare doet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 23, 2021
  • Het USD/TRY paar schoot omhoog na de laatste CBRT beslissing.
  • De bank deed het ondenkbare door de rente te verlagen.
  • Centrale banken hebben de neiging de rente te verhogen in een periode van hoge inflatie.

De USD/TRY piekte donderdag nadat de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) het ondenkbare deed. Het paar steeg naar een hoogtepunt van 8.800, het hoogste niveau sinds juni van dit jaar.

CBRT doet het ondenkbare

De CBRT sloot haar tweedaagse monetairbeleidsvergadering af en verraste de markt. In een tijd dat Turkije een inflatiefase doormaakt, besloot de bank de rente met maar liefst 100 basispunten te verlagen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Juist, de bank besloot de rente te verlagen van 19% naar 18%. Het verlaagde ook de daggeldrentes met 100 basispunten tot respectievelijk 16,50% en 18,50%. Deze beslissing verraste de markt omdat de meeste analisten verwachtten dat de bank de rente stabiel zou houden.

In de verklaring noemde gouverneur Sahap Kavcioglu verschillende redenen achter de renteverlagingen. Ten eerste noemde hij toonaangevende economische cijfers waaruit bleek dat de economie in het derde kwartaal aan kracht won. Ten tweede voerde hij aan dat hogere rentetarieven deze groei begonnen te belemmeren.

Ten derde merkte de gouverneur op dat de huidige inflatiedruk voornamelijk wordt veroorzaakt door factoren aan de aanbodzijde, zoals beperkingen aan de aanbodzijde. Hij zei:

“Er wordt vastgesteld dat deze effecten te wijten zijn aan voorbijgaande factoren. Anderzijds wordt het vertragende effect van de monetaire verkrapping op de kredietverlening en de binnenlandse vraag waargenomen. De krapte op de monetaire koers begint een groter dan verwacht samentrekkend effect te hebben op commerciële leningen.”

Het CBRT besluit was ondenkbaar omdat de meeste economen denken dat een lagere rente leidt tot hogere inflatie. In het geval van Turkije, lagere rentes in een tijd dat de Fed een beetje havikachtig is zal de Turkse lira devalueren. Dit zal op zijn beurt leiden tot hogere invoerprijzen en hogere kosten. De USD/TRY beleefde inderdaad een van zijn beste dagen sinds maart.

Toch was de beslissing van Sahap waarschijnlijk gericht op Recep Erdogan, die lang heeft gesproken over de noodzaak om de rente te verlagen.

USD/TRY technische analyse

USD/TRY

Het USD/TRY paar steeg scherp na de laatste CBRT beslissing. Het zweeft nu in de buurt van zijn hoogste punt ooit. Ondertussen blijft het paar boven de 25 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden op de 1-dag grafiek. Het is ook boven de stijgende zwarte trendlijn.

Daarom is er een kans dat het paar de bullish trend zal handhaven naarmate er een divergentie tussen de Fed en CBRT ontstaat.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld