DXY voorspelling naarmate de consumentenprijzen stijgen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 13, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex trok zich terug nadat de VS sterke inflatiecijfers publiceerden.
  • De consumentenprijzen stegen in september met 5,4%, na in augustus met 5,3% te zijn gestegen.
  • De index kan op korte termijn blijven dalen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) daalde woensdag nadat beleggers nadachten over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten. De index daalde van een wekelijkse hoogtepunt van $ 94,55 naar een dieptepunt van $ 94,20.

Amerikaanse consumenteninflatie stijgt

De sprong in de consumenteninflatie is misschien toch niet van voorbijgaande aard. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Amerikaanse inflatiecijfers. Volgens de laatste cijfers van het Bureau of Labor Statistics (BLS), de consumentenprijsindex (CPI) steeg met 5,4% ten opzichte van een jaar eerder. De kern-CPI, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, steeg met 4,0%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Er waren verschillende chauffeurs voor hogere prijzen. Ten eerste zijn de energieprijzen de afgelopen weken sterk gestegen, waarbij de prijs van aardgas naar een recordhoogte is gestegen. De prijs van ruwe olie is ook gestegen tot het hoogste niveau in ongeveer 7 jaar.

Tegelijkertijd droegen de logistieke vertragingen over de hele wereld ook bij aan hogere prijzen. De kosten van verzending zijn enorm gestegen, waardoor sommige retailers zoals Costco hun eigen schepen moeten charteren. Tegelijkertijd hebben de hogere kosten van zakendoen ook meer verkopers ertoe aangezet hun prijzen te verhogen. Zo zijn veel winkeliers en restaurants gedwongen de salarissen te verhogen.

Inflatiegegevens zijn belangrijk voor de Amerikaanse dollarindex omdat ze invloed hebben op de Federal Reserve. In de meeste gevallen heeft de Fed de neiging agressief te worden wanneer de inflatie stijgt en de werkloosheid daalt. Uit vrijdag gepubliceerde gegevens blijkt dat het werkloosheidspercentage in het land is gedaald van 5,1% in augustus tot 4,6% in september.

De VS zal donderdag de laatste gegevens van de producentenprijsindex (PPI) publiceren. Het cijfer zal naar verwachting aantonen dat de PPI van het land in september met 8,7% is gestegen.

Voorspelling van de Amerikaanse dollarindex

dollar index

De 1-dag grafiek laat zien dat de dollarindex de laatste tijd enorm onder druk heeft gestaan. De index handelt op $ 94,20, wat langs de stijgende trendlijn in oranje staat. Deze lijn verbindt de laagste niveaus sinds 4 oktober. Hij ligt ook iets boven het 23,6% Fibonacci retracementniveau en is onder het voortschrijdend gemiddelde over 25 dagen.

Daarom zal de DXY index waarschijnlijk blijven dalen, aangezien bears zich richten op het volgende belangrijke ondersteuningsniveau van $ 93,90, wat langs het retracementniveau van 23,6% ligt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld