Voorspelling van de prijs van ruwe olie te midden van zorgen over de wereldwijde vraag

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on okt 14, 2021
  • De prijs van ruwe olie blijft boven $80, zelfs nadat de OPEC+ zijn vraagprognose verlaagde.
  • De focus ligt nu op de gegevens van het EIA.
  • De Russische president beweert dat de olieprijs tegen het einde van het jaar 100 dollar per vat kan bereiken.

De prijs van ruwe olie blijft stabiel boven het cruciale niveau van $ 80, zelfs nadat de OPEC+ zijn vraagvooruitzichten voor het lopende jaar heeft aangepast.

crude oil price
Ruwe olie prijs

Vooruitzichten voor de vraag naar olie

In het maandelijkse rapport dat woensdag werd vrijgegeven, voorspelde OPEC+ dat de wereldwijde vraag naar olie met 5,82 miljoen vaten per dag zou toenemen. Het cijfer is een daling ten opzichte van de eerdere voorspelling van 5,96 miljoen bpd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De neerwaartse bijstelling is gebaseerd op de gegevens die over de afgelopen drie kwartalen zijn vrijgegeven. De coalitie voegde er echter snel aan toe dat deze vooruitzichten mogelijk kunnen verbeteren als de aardgasprijzen blijven stijgen. Voor het komende jaar handhaaft OPEC+ zijn vraagvooruitzichten op 4,2 miljoen vaten per dag.

Ondanks de aanhoudende bezorgdheid over de wereldwijde vraag naar olie, zijn verschillende analisten van mening dat de prijs van ruwe olie de komende maanden aanzienlijk zal stijgen. Goldman Sachs verwacht bijvoorbeeld dat de grondstof tegen het einde van het jaar $ 90 per vat zal bereiken.

Woensdag overtrof de Russische president dat cijfer door te beweren dat olie in de nabije toekomst tegen $ 100 per vat zou kunnen worden verhandeld. In de aanloop naar de Russische Energieweek beweerde Vladimir Poetin verder dat de alliantie waarschijnlijk tot eind 2022 zal doorgaan met zijn huidige productieovereenkomst. Met betrekking tot de aanhoudende energiecrisis in Europa gaf Poetin aan dat zijn land bereid was om extra natuurlijke gas om verder te gaan op aanvraag.

De prijs van ruwe olie reageert verder op de wekelijkse gegevens over de Amerikaanse olievoorraden. De cijfers van deze week zijn een dag vertraagd vanwege de Columbus Day vakantie.

Woensdag laat maakte het American Petroleum Institute (API) hoger dan verwachte cijfers bekend. Volgens het instituut, de hoeveelheid olie in opslag steeg met 5.213.000 vaten in de week die eindigde op 8 oktober. Analisten hadden een mindere productie van 140.000 vaten verwacht in vergelijking met de 951.000 van de voorgaande week. De benzinevoorraad en de destillaatvoorraden daalden echter met respectievelijk 4,6 miljoen en 2,7 miljoen vaten.

Analisten en investeerders zullen de trend proberen te bevestigen in de vorm van de inventarisgegevens die gepland staan voor publicatie door EIA op donderdagmiddag. In de afgelopen twee releases heeft het bureau een onverwachte build opgenomen. De huidige trend van de Amerikaanse voorraden weerspiegelt inderdaad de vraagvooruitzichten van de OPEC+. De inventarisgegevens, in combinatie met de prognoses van de belangrijkste belanghebbenden, kunnen de prijsstijgingen voor ruwe olie op korte termijn afremmen.

Technische vooruitzichten voor de olieprijs

WTI futures worden verhandeld boven de cruciale ondersteuningszone van 80, ondanks de hoger dan verwachte voorraadcijfers van API. Na maandag het hoogste punt in 7 jaar te hebben bereikt, trok de prijs van ruwe olie zich terug naar het laagste punt van woensdag op 79,40.

Op het moment van schrijven steeg de benchmark voor Amerikaanse olie met 0,64% tot 81,04. Op een 2-uur grafiek handelt het iets boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Ik verwacht dat de prijs van ruwe olie binnen een krap bereik zal handelen, vooruitlopend op de voorraadgegevens van EIA. Het zal waarschijnlijk steun vinden langs de 25-daagse EMA op 80.61, terwijl het weerstand ervaart op het hoogste punt van dinsdag van 81.60.

Zelfs met een hoger dan verwachte build, zullen de WTI futures waarschijnlijk stabiel blijven boven de cruciale ondersteuningszone van 80. De bears kunnen proberen de ondersteuning te doorbreken door het dieptepunt van de week van 79,41 opnieuw te testen voordat ze weer boven de 80,00 stuiteren. Aan de andere kant zal een verplaatsing van de bovenrand van het bovengenoemde horizontale kanaal waarschijnlijk het weerstandsniveau op 82,49 plaatsen.

crude oil price
Ruwe olie prijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money