USD/TRY voorspelling: geen einde in zicht voor de duik van de lira

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 15, 2021
  • Het USD/TRY paar steeg vrijdag naar een recordhoogte.
  • Het is deze week de afgelopen zes opeenvolgende dagen gestegen.
  • Het paar zal waarschijnlijk blijven stijgen voor de volgende CBRT beslissing.

Het USD/TRY paar steeg voor de zesde achtereenvolgende dag toen investeerders reageerden op de laatste Amerikaanse detailhandelsverkopen. De rally van het paar was ook te wijten aan de vrees voor meer renteverlagingen door de Turkse centrale bank (CBRT). Het handelt op 9,2110, wat een paar punten onder zijn hoogste punt ooit is. Het is met 33% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in februari van dit jaar. Dit maakt de Turkse lira tot de slechtst presterende valuta van opkomende markten.

Amerikaanse detailhandelsverkopen

De Amerikaanse detailhandelsverkopen deden het relatief goed in september. Volgens het Census Bureau stegen de totale detailhandelsverkopen in september met 0,7%, na een stijging met 0,9% in augustus. Deze daling was beter dan de mediane schatting van -0,2%. In totaal steeg de omzet van $ 620 miljard in augustus tot $ 625,4 miljard. De kernwinkelomzet daalde van 2,0% in augustus naar 0,8% in september. Dit was beter dan de geschatte 0,5%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze cijfers laten zien dat Amerikaanse consumenten nog steeds uitgeven terwijl de economie zich herstelt. De meeste van deze uitgaven vonden plaats in restaurants en bars. Ze gaven ook geld uit aan auto’s en auto onderdelen naarmate meer staten heropend werden.

Tegelijkertijd blijkt uit de gegevens dat de verkoop sterk bleef, zelfs toen de prijzen stegen. Uit woensdag gepubliceerde gegevens blijkt dat de totale consumentenprijsindex (CPI) steeg van 5,3% in augustus naar 5,4% in september. De kern-CPI, exclusief voeding en energie, bleef op 4,0%. Deze cijfers waren aanzienlijk hoger dan de doelstelling van de Fed van 2,0%.

Analisten verwachten dat de prijzen zullen blijven stijgen. Zo steeg de prijs van ruwe olie deze week naar het hoogste punt in acht jaar, terwijl aardgas naar een recordhoogte steeg. De benzineprijzen zijn in sommige staten gestegen tot wel $ 5 per gallon. Elders is er een voortdurende bevoorradingsuitdaging, aangezien de havens overweldigd blijven.

Ontslagen centrale bank Turkije

Het USD/TRY paar steeg ook toen investeerders een nieuwe renteverlaging door de CBRT begonnen in te prijzen. Dit is nadat de president van het land donderdag drie functionarissen van de centrale bank heeft ontslagen. Hij ontsloeg Semih Tumen, Ugur Namik Kucuk en Abdullar Yavas.

Door het besluit krijgt de relatief nieuwe gouverneur meer speelruimte om de door de president gewenste renteverlagingen door te voeren. In september verraste de bank de markt door de rente te verlagen, zelfs toen uit de laatste gegevens bleek dat de inflatie toenam. De inflatie in het land is in september gestegen tot 19,58% en het risico bestaat dat deze de komende maanden blijft stijgen. De bank vergadert vervolgens op 21 oktober.

USD/TRY technische analyse

USD/TRY

De daily chart laat zien dat de USD/TRY prijs zich de afgelopen dagen in een sterke bullish trend bevindt. Het paar slaagde erin om boven de belangrijkste weerstand uit te stijgen op 8.8240, wat het vorige hoogste punt ooit was. Het ligt boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) en MACD zijn blijven stijgen. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen terwijl investeerders wachten op de volgende CBRT beslissing.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld