Vooruitzichten voor ruwe olieprijs na vierde week van voorraadopbouw

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on okt 20, 2021
  • De prijs van ruwe olie ligt nog steeds boven het cruciale ondersteuningsniveau van $80.
  • De Amerikaanse olievoorraden zijn gedurende vier opeenvolgende weken hoger uitgekomen dan verwacht.
  • De energiecrisis zal de prijzen waarschijnlijk verder opdrijven.

De prijs van ruwe olie is op weg naar een nieuw hoogtepunt sinds het begin van het jaar, na acht opeenvolgende weken stijgingen te hebben geboekt. Sinds half augustus is de prijs van de grondstof gestegen te midden van de positieve vraagvooruitzichten. De aanhoudende energiecrisis bleef de prijzen opdrijven, ondanks de aanleg van olievoorraden. Op het moment van schrijven daalden de WTI futures met 0,68% tot $ 82,47, terwijl Brent olie met 1,14% steeg tot $ 85,08.

crude oil price
Ruwe olieprijs

Vooruitzichten voor de vraag naar olie

Een van de aspecten die het optimisme over de wereldwijde vraag naar olie hebben vergroot, is het aanhoudende herstel van de pandemie van het coronavirus. Na een langdurige periode van lockdowns hebben verschillende landen hun grenzen verruimd geopend.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zo is de VS zal naar verwachting zijn reisverbod op te heffen voor volledig gevaccineerd buitenlanders vanaf 8 november. Bovendien staat India nu open voor toeristen die het land binnenkomen via chartervluchten. Verwacht wordt dat meer reizen, zowel lokaal als internationaal, de vraag naar olie zal stimuleren.

Bovendien wordt met de aanhoudende energiecrisis ruwe olie gezien als een alternatief voor aardgas. China ervaart al lagere temperaturen in de aanloop naar het winterseizoen op het noordelijk halfrond.

De prijs van ruwe olie reageert ook op de wekelijkse Amerikaanse voorraadgegevens. Numbers vrijgegeven door het American Petroleum Institute (API) laat op dinsdag bleek dat de olie voorraden stegen hoger dan verwacht voor de week die eindigde op 15 oktober.

Volgens het instituut nam de hoeveelheid olie in opslag toe met 3,294 miljoen vaten. Het cijfer is hoger dan de voorspelde build van 2.233 miljoen, maar lager dan de stijging van de voorgaande week van 5.213 miljoen. Tegelijkertijd daalden de benzinevoorraden en de distillaatvoorraden met respectievelijk 3,5 miljoen en 3,0 miljoen vaten.

Met name zijn de gegevens over de olievoorraad al vier weken op rij hoger dan verwacht. Zelfs dan is de prijs van ruwe olie al acht opeenvolgende weken gestegen. Analisten en investeerders blijven optimistisch over de wereldwijde vraag naar olie tijdens de aanhoudende energiecrisis. Op woensdag zal EIA haar voorraadnummers vrijgeven.

De prijs van ruwe olie kan op korte termijn onderhevig zijn aan winstnemingen na de rally van twee maanden. De waarschijnlijke terugval kan echter nog steeds leiden tot WTI futures die boven het cruciale ondersteuningsniveau van $ 80 worden verhandeld, aangezien de markt zwaar bullish blijft.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money