Herstel USD/NOK versnelt voorafgaand aan Noorse BBP gegevens

Door:
op nov 12, 2021
  • Het USD/NOK paar is de afgelopen drie opeenvolgende dagen gestegen.
  • Het paar is gestegen vanwege de agressieve Federal Reserve.
  • Noorwegen zal vrijdag zijn BBP voor het derde kwartaal bekendmaken.

Het USD/NOK paar is de afgelopen drie opeenvolgende dagen gestegen, terwijl investeerders nadenken over de recente inflatiegegevens van de VS. Het paar handelt op 8,6875, het hoogste niveau sinds 1 oktober.

Norges Bank aanscherping

Het USD/NOK paar is de afgelopen drie dagen gestegen, omdat beleggers zich concentreren op de Federal Reserve en Norges Bank.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De Noorse centrale bank was de eerste grote bank die begon te verkrappen. Het deed dat door de eerste renteverhoging uit het pandemische tijdperk in Europa door te voeren. Dit gebeurde omdat de economie van het land relatief sneller herstelde dan zijn collega’s.

De Noorse economie werd geholpen door drie belangrijke factoren. Ten eerste was het land relatief succesvol in het beheersen van de coronaviruspandemie. Het had betere infectiepercentages dan andere vergelijkbare landen.

Ten tweede had de regering voldoende middelen om te helpen bij het herstel. Dit is belangrijk omdat Noorwegen het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld heeft. Daarom kon het deze fondsen aanboren om de economie te stimuleren.

Ten derde werd de economie van het land ondersteund door de relatief hogere prijzen voor ruwe olie. In de afgelopen maanden is de prijs van ruwe olie gestegen tot een meerjarig hoog niveau, aangezien de vraag stabiel is gebleven. Dit is opmerkelijk omdat het land meer olie exporteert dan het verbruikt.

Daarom verwachten analisten dat de Norges Bank de rente opnieuw zal verhogen wanneer deze in december bijeenkomt. Ook zal het in 2022 nog drie verhogingen doorvoeren, aldus analisten van ING.

Vrijdag publiceert het Noorse bureau voor de statistiek de laatste BBP gegevens. Analisten verwachten dat het BBP van het vasteland in het derde kwartaal met 1,5% is gestegen. De Noorse BBP gegevens zullen weinig gevolgen hebben voor het USD/NOK paar.

Federale Reserve

Ondertussen is de Federal Reserve ook agressief geworden. Vorige week begon de Fed met het afbouwen van haar gigantische kwantitatieve versoepeling van $ 120 miljard per maand (QE). Nu de inflatie stijgt, verwachten analisten dat de bank het tempo van de verkrapping zal versnellen.

Uit gegevens die deze week zijn gepubliceerd, blijkt dat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) in oktober is gestegen tot 6,2%. Dit was een dramatische stijging ten opzichte van de eerdere 5,6%. De kerninflatie steeg met ongeveer 4,6%.

De VS heeft de afgelopen weken ook een laag werkloosheidscijfer geklokt. Daarom is het waarschijnlijk dat de Fed de komende maanden haar verkrapping zal versnellen. Voorlopig zal het USD/NOK paar waarschijnlijk blijven stijgen naarmate het risico-uit sentiment terugkeert in de markt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld