Britse toezichthouder blokkeert overname en vertelt Meta om Giphy te verkopen

By: Ruchi Gupta
Ruchi Gupta
Ruchi neemt fitness en een gezonde levensstijl heel serieus. In haar vrije tijd houdt ze van zwemmen, hardlopen en… lees meer.
on nov 30, 2021
  • De CMA zei dat de overeenkomst nadelig zou kunnen zijn voor Britse adverteerders.
  • Meta is het niet eens met dit besluit van de waakhond.
  • Toen Meta de deal aankondigde, zei het dat het dit platform verder wilde integreren in Instagram.

Facebook’s (NASDAQ: FB) eigenaar, Meta, heeft te horen gekregen dat het Giphy, een GIF deelplatform, moet verkopen. Dit kwam rechtstreeks van de concurrentiewaakhond in het Verenigd Koninkrijk. De CMA (Competition and Markets Authority) beweerde dat de deal mogelijk nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor Britse adverteerders en gebruikers van social media.

Meta is het niet eens met dit besluit van de CMA en denkt aan hoger beroep. De in het VK gevestigde concurrentiewaakhond beweert dat de overname van Giphy de concurrentie tussen apps en platforms voor sociale media zou helpen verminderen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Onderzoeksproces

Een panel van de CMA ontdekte dat Meta’s Facebook platform zijn toch al sterke marktaandeel aanzienlijk zou kunnen vergroten als het gaat om andere apps en platforms voor social media door de anderen de toegang tot GIF sharing via Giphy te beperken of te ontzeggen.

Dit zou uiteindelijk veel meer verkeer sturen naar sites die eigendom zijn van Facebook, zoals Instagram, WhatsApp en Facebook zelf, die al ongeveer 73% van de tijd die gebruikers in het Verenigd Koninkrijk op social media besteden, controleren.

Meta zou ook de bevoegdheid hebben om de toegangsvoorwaarden te herstructureren als het gaat om het delen van GIF’s via Giphy. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn dat Snapchat, Twitter en TikTok het platform meer gebruikersinformatie geven als ze toegang willen tot Giphy’s GIF’s.

Hoe kan dit de reclame beïnvloeden?

Vóór deze deal had Giphy al eigen advertentiediensten gelanceerd. Het dacht er zelfs aan om uit te breiden naar markten buiten de Verenigde Staten.

De Competition and Markets Authority vond dat de advertentiediensten van het platform effectief zouden kunnen concurreren met de display advertentiediensten van Facebook. Dit alles terwijl het nog steeds innovatie en verbeteringen van de andere social media adverteerders en sites aanmoedigt.

Facebook sloot de advertentiediensten van Giphy toen de deal werd gesloten. De Competition and Markets Authority maakte zich hier zorgen over, vooral omdat Meta bijna de helft van de display advertentiemarkt van 9,4 miljard dollar in het Verenigd Koninkrijk in handen heeft. Een Meta woordvoerder zei:

Wij zijn het niet eens met dit besluit. We bestuderen het besluit en overwegen alle opties, inclusief beroep.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money