DXY: voorspelling van de dollarindex voor december 2021

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on dec 1, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex had in november een relatief succesvolle maand.
  • Deze rally vond plaats toen de VS sterke gegevens publiceerden.
  • Een patroon van break-and-retest zou ervoor kunnen zorgen dat het zich in december terugtrekt.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) kende een relatief succesvolle november. De prijs steeg met meer dan 2% en duwde hem naar het hoogste niveau sinds juli vorig jaar. De prijs steeg met ruim 8,5% vanaf het laagste niveau dit jaar.

Waarom de DXY steeg

Er zijn verschillende redenen waarom de Amerikaanse dollarindex in november is gestegen. Ten eerste publiceerden de VS gedurende de maand spectaculaire cijfers. In de eerste week lieten de werkgelegenheidscijfers zien dat het werkloosheidspercentage in het land in oktober daalde tot 4,6%. Dit gebeurde toen de economie in de loop van de maand meer dan 540k banen toevoegde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ten tweede publiceerde de VS sterke inflatiecijfers. Volgens het statistiekbureau steeg de totale consumentenprijsindex (CPI) in oktober tot een meerjarig hoogtepunt van 6,2%. Dit cijfer was het hoogste in de afgelopen drie decennia. Het was ook aanzienlijk hoger dan de schatting van de Federal Reserve van 2,0%.

Ten derde sprong de DXY index vanwege de positieve cijfers over detailhandelsverkopen. Uit gegevens blijkt dat consumenten niet onder de indruk waren van de stijgende consumentenprijzen. Als zodanig duwden ze hun uitgaven naar een meermaandelijks hoogtepunt. Dit was opmerkelijk aangezien de consumentenbestedingen het grootste deel van de Amerikaanse economie vormen.

Ook de VS publiceerden sterke cijfers in november. Deze omvatten cijfers over huisvesting en productieproductie.

Als zodanig steeg de dollarindex toen beleggers zich voorbereidden op een agressievere Federal Reserve. Dit standpunt werd dinsdag bevestigd toen de voorzitter van de Fed liet doorschemeren dat de bank haar beleid inzake kwantitatieve versoepeling sneller zal afbouwen dan verwacht.

In december zullen de belangrijkste drijfveren van de DXY het rentebesluit van de Fed zijn dat op 15 december zal plaatsvinden. Daarnaast zal de index reageren op de laatste Amerikaanse inflatie, detailhandelsverkopen en niet-agrarische loonlijsten.

Voorspelling van de Amerikaanse dollarindex

Dollar Index

De 1-dag grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollar in november boven het belangrijkste weerstandsniveau uitkwam op $ 93,51. Dit was een opmerkelijk niveau, aangezien dit het hoogste niveau was in maart van dit jaar. Het vormde ook de halslijn van het omgekeerde hoofd-en-schouders patroon.

De index bleef ook ruim boven het 25- en 50-daags voortschrijdend gemiddelde. Daarom vermoed ik dat de DXY zich in december zal terugtrekken en de ondersteuning opnieuw zal testen op $ 93,51. Dit staat bekend als een break-and-retest patroon. Het zal dan later in de maand de bullish trend hervatten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money