GBP/USD daalt naarmate het verschil tussen Fed en BOE groter wordt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on dec 3, 2021
  • De GBP/USD is in een belangrijke bearish trend geweest.
  • De trend versnelde deze week na de agressieve verklaring van Jerome Powell.
  • We verklaren de toenemende divergentie tussen de Fed en de BOE.

De GBP/USD staat voor de tweede week op rij onder druk, omdat beleggers prijs stellen op een grotere afwijking tussen de Federal Reserve en de Bank of England (BOE). Het paar handelt op 1,3310, wat een paar punten boven het dieptepunt van deze week op 1,3195 ligt.

BOE en Fed divergentie

De grootste aanjager van het GBP/USD paar deze week was de relatief agressieve toon van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. In een getuigenis in het congres zei de Fed voorzitter dat de bank in de komende vergadering zal praten over tapering.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit betekent dat de Fed het tempo van de afbouw waarschijnlijk zal blijven versnellen en mogelijk in het eerste kwartaal van 2022 zal beëindigen. Het sentiment werd gesteund door verschillende Fed functionarissen, zoals Mary Daly, Raphael Bostic en Richard Clarida.

In dezelfde getuigenis kondigde de Fed voorzitter en minister van Financiën, Janet Yellen, aan dat ze de term dat inflatie van voorbijgaande aard is, zullen laten vallen. Dit gebeurde toen recente gegevens aantoonden dat de inflatie in het land naar het hoogste niveau in meer dan 30 jaar is gestegen.

De GBP/USD bleef achter omdat investeerders zich afvragen of de Bank of England (BOE) later deze maand een agressieve toon zal afgeven. Vóór de Omicron variant waren alle indicatoren dat de bank in de vergadering van deze maand een agressieve toon zou omarmen.

Trouwens, recente cijfers zoals inflatie, werkloosheidspercentage en de huizenmarkt waren relatief sterk. De inflatie is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar.

Nu de nieuwe COVID-19 variant zich verspreidt, is de kans echter groot dat de bank een afwachtende houding aanneemt. In een nota merkte een Bloomberg econoom op:

“De centrale bank zal nauwlettend in de gaten houden voor elke wetenschap die licht werpt op hoe effectief de huidige vaccins zijn bij het voorkomen van ernstige ziekten. Als het nieuws positief is, is het misschien nog steeds van plan om later deze maand te verkrappen.”

GBP/USD voorspelling

GBP/USD

De 1-dag grafiek laat zien dat het GBP/USD paar de afgelopen maanden in een grote uitverkoop is geweest. Het paar is erin geslaagd om onder het 23,6% Fibonacci retracementniveau te komen. Het is ook gedaald tot onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) in een bearish trend is bewogen.

De GBPUSD prijs daalde ook tot onder de belangrijkste ondersteuning op 1,3412, wat het laagste niveau was op 29 september. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven dalen, aangezien bears zich richten op het belangrijkste ondersteuningsniveau op 1,3400.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money