GBP/USD prognose voorafgaand aan de besprekingen met het VK en de EU over Noord-Ierland

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on jan 11, 2022
  • Het GBP/USD paar is de afgelopen weken stabiel gebleven.
  • De nadruk zal liggen op het VK en de EU besprekingen over Noord-Ierland.
  • Het paar zal ook reageren op de komende Amerikaanse inflatiegegevens.

De GBP/USD prijs blijft stabiel in afwachting van de aanstaande Brexit gesprekken tussen Lizz Truss en Maros Sefcovic. Het paar handelt op 1,3600, ook terwijl investeerders wachten op een belangrijke getuigenis van Jerome Powell en de komende Amerikaanse consumenteninflatiegegevens.

Brexit gesprekken vooruit

Een van de belangrijkste thema’s die het GBP/USD paar zullen beïnvloeden, zijn de aanstaande Brexit besprekingen tussen het VK en de Europese Unie. De gesprekken van deze week gaan over Noord-Ierland, een plaats die tussen beide partijen een doorn in het oog is geworden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het VK stelt dat de deal die het in 2019 met de Europese Unie heeft ondertekend onhoudbaar is en dat het ingrijpend moet worden herzien. Door het protocol bleef Noord-Ierland in de interne markt voor goederen van de EU om te voorkomen dat er een harde grens met de Republiek Ierland zou komen. Laatstgenoemde is lid van de Europese Unie.

Daarom stelt het VK dat de totstandbrenging van een handelsgrens aan de Ierse Zee de interne markten van het VK verdeelt. Als gevolg hiervan treft het zakenmensen in Groot-Brittannië.

Een ander probleem is dat het VK het Europese Hof van Justitie wil verwijderen als de uiteindelijke arbiter van toekomstige geschillen over kwesties.

Aan de andere kant wil de EU toezicht houden op wat er in Noord-Ierland gebeurt als de plaats op de interne markt voor goederen blijft. Als er geen akkoord is, zal het VK artikel 16 activeren, dat het protocol beschermt. Dat zou een bearish effect hebben op het GBP/USD paar.

De volgende katalysatoren voor het GBP/USD paar zijn de komende Amerikaanse consumenteninflatiegegevens die woensdag naar buiten komen. Analisten verwachten dat uit de gegevens blijkt dat de headline CPI in december naar 7% is gestegen. Ook de Fed voorzitter zal woensdag getuigen over de plannen van de Fed.

GBP/USD voorspelling

GBP/USD

De 4-uur grafiek laat zien dat het GBP/USD paar zich de afgelopen weken in een sterke bullish trend bevindt. Het paar is erin geslaagd boven het 25-daags voortschrijdend gemiddelde te stijgen en bevindt zich tussen het stijgende kanaal dat in blauw wordt weergegeven.

Het ligt ook iets onder de belangrijkste ondersteuning van 1,3600, het hoogste niveau op 9 november. Daarom zal het GBPUSD paar waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de belangrijkste weerstand op 1,3650.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money