Is de GBP/USD een koop of verkoop als de rente op obligaties in het VK en de VS stijgt?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on jan 19, 2022
  • Het GBP/USD paar staat de laatste tijd onder intense druk.
  • Het is met 1,10% gedaald ten opzichte van het hoogste punt van vorige week.
  • We leggen uit wat u kunt verwachten als de rentes op obligaties in het VK en de VS stijgen.

De GBP/USD prijs bewoog zijwaarts na de sterke Britse consumentenprijsindex (CPI). Het paar handelt op 1,3597, wat ongeveer 1,10% onder het hoogste niveau van vorige week is.

Britse consumenteninflatie schiet omhoog

Dinsdag publiceerde het Office of National Statistics (ONS) sterke banengegevens uit het VK. Uit de gegevens bleek dat de werkloosheidsgraad in november zijn neerwaartse trend voortzette. Het staat momenteel op ongeveer 4,1%, het laagste punt sinds het begin van de pandemie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

En op woensdag publiceerde het bureau sterke gegevens over de consumenteninflatie. Het totale CPI cijfer steeg van 5,1% in november naar 5,4% in december. Dit was een hogere stijging dan de mediane schatting van 5,2%. Op maandbasis bleek uit de gegevens dat de inflatie in het land daalde van 0,7% in november tot 0,5% in november.

Ook de inflatie nam toe, exclusief de voedsel- en energieprijzen. Volgens de ONS is de kernconsumentenprijsindex gestegen van 4,0% in november naar 4,2% in december. Economen verwachtten dat het aantal zou aantonen dat de prijs zich terugtrok tot 3,9%.

Interessant is dat de producenteninflatie in december daalde. De input van de producentenprijsindex daalde in december van 15,2% naar 13,5%. De productie daalde van 9,4% naar 9,3%.

Het GBP/USD paar bewoog waarschijnlijk zijwaarts omdat beleggers denken dat de inflatie in december een hoogtepunt zou kunnen hebben bereikt. Sommigen denken dat de prijzen zich in het eerste of tweede kwartaal van het jaar zullen normaliseren.

Bovendien bewoog het paar zijwaarts toen zorgen over de stijgende rente op staatsobligaties de markt deed schudden. In de VS steeg de 10-jaarsrente tot 1,892%, terwijl de 30-jaarsrente steeg tot 2,20%. Dezelfde trend doet zich voor in het VK, waar de 10-jarige Gilt sinds 2018 is gestegen naar het hoogste niveau.

GBP/USD voorspelling

GBP/USD

Het GBP/USD paar zat de afgelopen dagen in een bearish trend. Op de 4-uur grafiek zien we dat het paar erin slaagde om onder de stijgende trendlijn te komen die in het zwart wordt weergegeven. Het ging ook onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 periodes. Bij nadere beschouwing blijkt dat de twee op het punt staan een bearish crossover te maken.

Daarom is het pad van de minste weerstand voor het paar voorlopig lager, met de volgende belangrijke ondersteuning om naar te kijken op 1,3560, wat langs de eerste ondersteuning van het standaard draaipunt is.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money