AUD/USD: Australische dollar kaatst terug na sterke inflatiecijfers

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… lees meer.
on jan 25, 2022
  • Het AUD/USD paar herstelde dinsdagochtend.
  • Het paar steeg nadat Australië sterke inflatiegegevens had gepubliceerd.
  • We leggen uit wat u kunt verwachten voorafgaand aan de FOMC beslissing.

De AUD/USD prijs kantelde dinsdagochtend hoger na de laatste Australische consumenteninflatiegegevens. Het pair handelt op 0,7146, wat iets boven het dieptepunt van maandag van 0,7090 ligt, vooruitlopend op de aanstaande gegevens over het consumentenvertrouwen.

Inflatie Australië wint aan kracht

Uit de laatste gegevens van het Australische Bureau voor de Statistiek blijkt dat de consumenteninflatie in het derde kwartaal van 2021 is gestegen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De totale CPI steeg tot ongeveer 3,5% in het jaar tot 31 december, wat hoger was dan de mediane schatting van 3,1%. De kerninflatie, exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen, steeg met 2,6%, wat hoger was dan de doelstelling van de Reserve Bank of Australia (RBA) van 2,0%.

Erger nog, de zogenaamde niet-discretionaire inflatie is in 2021 met 4,5% gestegen. Dit is een belangrijke maatstaf waarbij zaken als gezondheidskosten en voedsel worden meegenomen.

De belangrijkste drijfveren voor de laatste inflatiecijfers waren de aanhoudende energieprijzen in Australië en de rest van de wereld. Ook bleven de uitdagingen in de toeleveringsketen de inflatie in het land opdrijven, aangezien er nog steeds tekorten waren.

Daarom steeg het AUD/USD paar omdat analisten nu een verandering van toon van de functionarissen van de Reserve Bank of Australia (RBA) inprijzen. Van deze functionarissen wordt nu verwacht dat ze hints geven over hogere rentetarieven in het derde of vierde kwartaal van het jaar.

Amerikaans consumentenvertrouwen vooruit

De volgende belangrijke katalysator voor de AUD/USD prijs zullen de laatste Amerikaanse consumentenvertrouwensgegevens uit de Verenigde Staten zijn. De gegevens zullen naar verwachting laten zien dat het vertrouwen terugliep van 115 in december tot ongeveer 111 in januari, omdat de inflatiezorgen aanhielden.

Het lagere vertrouwen zal vooral komen door de stijgende inflatie en zorgen over de Omicron variant.

Ondertussen zal het AUD/USD paar ook reageren op het laatste besluit van de Federal Reserve dat woensdag naar buiten zal komen. Analisten verwachten dat de bank voor de derde maand op rij de rente ongewijzigd zal laten en haar aankopen met kwantitatieve versoepeling zal verlagen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money