Vooruitzichten voor de prijs van ruwe olie: dit is wat u kunt verwachten

Door:
op Feb 13, 2022
Listen
  • De prijs van ruwe olie steeg vrijdag naar nieuwe hoogtepunten van 2014.
  • Dergelijke aanvallen zouden de olietoevoer verstoren op een moment dat de markt al krap is.
  • Het rapport van de OPEC schetste een beeld van afnemende voorraden.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De prijs van ruwe olie steeg vrijdag naar een nieuw hoogtepunt in 2014 te midden van de verhoogde geopolitieke spanningen in Oost-Europa. Brent futures – de benchmark voor wereldwijde olie – breidde zijn eerdere winsten uit om te handelen op een intradag hoogtepunt van $ 95,63. Toegegeven, het trok zich terug om de week af te sluiten op $ 94,94. Tegelijkertijd sloten WTI futures – de benchmark voor Amerikaanse olie – de sessie van vrijdag op $ 93,88 na eerder op de dag te zijn gestegen tot $ 94,64; het hoogste niveau sinds september 2014.

crude oil price
Ruwe olieprijs

Geopolitieke spanningen

In het recente verleden was geopolitiek een van de bullish drivers op de energiemarkt. De bezorgdheid dat Rusland Oekraïne zou kunnen aanvallen, heeft ertoe geleid dat beleggers zich zorgen maakten dat de daaropvolgende verstoringen van de olievoorziening een toch al krappe markt zullen beïnvloeden.

Aan de ene kant heeft de Russische president – Vladimir Poetin – er bij meerdere gelegenheden op aangedrongen dat hij niet van plan is Oekraïne binnen te vallen. Een paar dagen geleden verklaarde de Franse president Emmanuel Macron zelfs dat Poetin hem had verzekerd dat Rusland de bestaande crisis in Oekraïne niet zal laten escaleren.

Recente gebeurtenissen hebben echter een ander beeld geschetst; een aspect dat heeft geleid tot een belangrijke rugwind voor de prijs van ruwe olie. Vrijdag waarschuwden Amerikaanse functionarissen dat Rusland de komende dagen Oekraïne zou kunnen aanvallen; waarschijnlijk via raketten of luchtaanvallen. Het heeft Oekraïne van drie kanten omsingeld met zware wapens en 130.000 troepen.

De zorgen van beleggers zijn vergroot door het onproductieve telefoontje tussen president Biden en president Poetin op zaterdag. In de nieuwe week zal geopolitiek naar verwachting een belangrijke bullish driver zijn voor de prijs van ruwe olie.

Vraag/aanbod dynamiek

In de daaropvolgende sessies zal de aanhoudende onbalans tussen vraag en aanbod naar olie de moeite waard zijn om op te letten. In haar maandelijkse rapport gaf de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) aan dat de voorraden van de belangrijkste consumerende landen aan het afnemen waren.

Volgens de alliantie registreerden de rijke landen die de Organisatie voor Economische Corporation en Ontwikkeling vormen in december een verdere daling van de handelsvoorraden met 312 miljoen vaten. Ter vergelijking: in november daalden de voorraden met 2,72 miljoen vaten.

Aan de vraagzijde verwacht de OPEC dat de wereldwijde vraag naar olie zal blijven stijgen naarmate de meeste economieën blijven aantrekken. Het liet zijn prognose voor de groei van de vraag naar olie onveranderd op 4,2 miljoen bpd. Als onderdeel van zijn grondargumenten wordt gesteld dat hogere rentetarieven en inflatoire druk “nauwlettend toezicht vereisen”.

Ad

Investeer binnen enkele minute in grondstoffen zoals goud, tarwe, lithium, olie & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro.

10/10