Is het veilig om de Australische dollar te kopen na de verrassende renteverhoging van de RBA?

Door:
op May 3, 2022
Listen
  • RBA steeg meer dan verwacht
  • AUD over de hele linie gewonnen
  • AUD/USD-handelaren wachten tot de Fed beweegt

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De Reserve Bank of Australia (RBA) is een van de weinige grote centrale banken die maandelijks bijeenkomt om de economie te evalueren en de juiste rente vast te stellen. Dat gebeurt aan het begin van elke maand, op dinsdag.

Vandaag was dan ook een belangrijke dag voor Australische dollar handelaren. De verwachting van de markt was dat de RBA de contante rente zou verhogen tot 0,25%. vanaf het niveau van 0,1%.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

De RBA besloot echter meer te doen: ze verhoogde met een kwart basispunt, waardoor de contante rente op 0,35% kwam. Zenoemde de stijgende inflatie en de veerkracht van de economie en verraste daarmee de markt.

Als gevolg daarvan steeg de Australische dollar over het FX-dashboard. Het won ten opzichte van zijn concurrenten, zoals de Amerikaanse dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar.

Hoewel de winsten op de AUD-crosses aanzienlijk zijn en niet alleen vanaf vandaag, zijn de AUD/USD-winsten niet zo indrukwekkend. En ja hoor, het paar steeg tot boven de 0,71. Maar, het algemene beeld laat zien dat de markt net herstelde vlakbij het niveau van 2022.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Besluit van de Fed dreigt enorm

Copy link to section

De hawkishness van de Federal Reserve zorgde ervoor dat andere centrale banken hun monetaire beleidskoers heroverwogen. Om deze reden moet de renteverhoging van vandaag in Australië worden geïnterpreteerd in de context van de eerdere en toekomstige renteverhogingen van de Fed. In ieder geval bij de handel in het AUD/USD-paar.

De kracht van de Amerikaanse dollar is een probleem voor de Amerikaanse export. Zoals vorige week te zien was, nam de export in de VS af, voornamelijk als gevolg van een sterke valuta.

Als gevolg daarvan kromp de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2022. Als er twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei zijn, is de economie officieel in een recessie beland.

De Fed moet dus voorzichtig zijn. De markt heeft echter een renteverhoging van 50 bp ingeprijsd op de FOMC-vergadering van morgen; dus zou de Amerikaanse dollar op korte termijn eerder hoger dan lager kunnen worden.

Met andere woorden, de hawkishness van de Fed kan de dollar nog hoger doen stijgen, wat gevolgen heeft voor de export en de economische groei. Om deze reden is het onwaarschijnlijk dat AUD/USD-traders het paar met vertrouwen zouden kopen, totdat de Federal Reserve morgen haar verklaring vrijgeeft.

Ad

Geld verdienen met de stijgende & dalende koeren van USD, GBP en EUR? Handel in forexparen binnen enkele minuten bij onze best beoordeelde broker, eToro.

10/10
Handel in forex
AUD Forex