Dollar index breekt boven 104: dit is wat de grafieken aangeven

op mei 12, 2022
  • DXY breekt boven 104
  • Alleen bullish patronen sinds eind 2021
  • Fed begon nauwelijks te verkrappen

De bullish run van de US-dollar zet zich voort, zoals blijkt uit de dollar index (DXY) die uitbreekt boven de 104. De stijging van de dollar is ronduit indrukwekkend, gezien de omvang en de implicaties die het heeft op de wereldwijde financiële markten.

DXY volgt een mand met valuta’s ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zoals de euro, de Britse pond, de Japanse yen en de Zwitserse frank. Veruit de belangrijkste weging in de index is die van de euro.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Omdat de euro op het laagste niveau sinds 2017 handelt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, draagt de zwakte van de EUR/USD het meest bij aan de stijging van de DXY. Maar de dollar won in alle andere valuta’s van het mandje, met één enkele uitzondering: de Japanse yen.

De Japanse yen is recentelijk een eigen weg ingeslagen. In plaats van als een veilige haven te fungeren, zoals het al zoveel jaren deed, veranderde dit toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begon. In plaats daarvan deed de valuta het tegenovergestelde, zoals blijkt uit de USD/JPY wisselkoers, die in minder dan twee maanden van 116 naar meer dan 131 sprong.

De Bank of Japan is hier voor het grootste deel de aanstichter van. Het is de enige grote centrale bank die afwijkt van haar concurrenten door het monetaire beleid ruim te houden, terwijl andere begonnen te verkrappen.

Maar de beweging van vandaag van de JPY-paren weerspiegelt bovenal de status van de valuta als veilige haven. De angst dat de cryptocurrency-markt een risico zou kunnen vormen voor het financiële systeem zette de aandelen onder druk, en dus won de JPY over de hele linie terrein.

Terugkomend op de DXY, kunnen we dan zeggen dat de kracht een verrassing is? Als we naar de daily chart kijken, is de dollar sinds eind 2021 bullish.

Alleen bullish patronen voor de DXY in de afgelopen 12 maanden

Eind 2021 bereikte de dollar een dieptepunt, zoals blijkt uit een dubbele bodempatroon. Sindsdien vormde de DXY alleen bullish patronen, zoals een wimpel en een bullish vlag.

Interessant is dat al deze drie bullish patronen (dwz dubbele bodem, wimpel, bullish vlag) zich vormden voorafgaand aan de eerste renteverhoging van de Fed. Daarom was de markt druk in de weer om handelaren te vertellen, wat de verkrappings cyclus van de Fed teweeg zou brengen.

De vraag is: hebben handelaren geluisterd?

Afgaande op de snelheid van de verschuiving, lijkt het erop dat velen aan de verkeerde kant van de markt zijn beland. Omdat ze gedwongen zijn om de huidige niveaus te dekken, duwen ze de DXY naar nieuwe hoogtepunten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10