Is het veilig om USD/CHF te kopen terwijl de pariteit voor het eerst sinds 2019 wordt bereikt?

Door:
op May 13, 2022
Listen
  • USD/CHF bereikt pariteit
  • Valuta's van veilige havens gedumpt
  • Geen tekenen van een ommekeer

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Een van de sterkste bewegingen op de FX-markt dit jaar is die van het USD/CHF paar. Het paar wordt momenteel op pariteit verhandeld, wat betekent dat 1 USD gelijk is aan 1 CHF – iets dat sinds 2019 niet meer is gebeurd.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Het is weer een ander voorbeeld van de ondergang van safe-haven valuta’s. De USD/JPY grafiek ziet er vrijwel hetzelfde uit, maar toch geeft iedereen het beleid van de Bank of Japan de schuld van de zwakke yen.

Toch ziet de USD/CHF grafiek er bijna hetzelfde uit zonder dat de Zwitserse Nationale Bank in de headlines staat. Men kan dus zeggen dat beleggers in 2022 veilige haven valuta’s lieten vallen en veiligheid zochten in de almachtige Amerikaanse dollar – ‘s werelds reservevaluta.

Zijn we dicht bij een top?

Copy link to section

Het ziet er niet naar uit, althans niet vanuit technisch oogpunt. Klassieke omkeringspatronen voor een technische analyse, zoals het cup and handle patroon of de dubbele top, hebben tijd nodig om zich te vormen.

Fundamentals ondersteunen ook geen omkering. De Fed in de Verenigde Staten is niet verlegen om haar bereidheid te uiten om in de komende drie maanden nog minstens twee verhogingen van 50 bp door te voeren, dus de vraag naar de dollar zal waarschijnlijk aanhouden.

De Zwitserse Nationale Bank staat bekend als een van de centrale banken die voortdurend ingrijpen op de valutamarkt, door de Zwitserse frank te verkopen. Jarenlang werd beweerd dat de Zwitserse frank overgewaardeerd is en geen weerspiegeling is van economische realiteit.

Dat kwam omdat beleggers de frank kochten in tijden van onzekerheid, net zoals ze tot voor kort de Japanse yen kochten. Maar nu is het anders en dat gebeurde in een tijd waarin veel beleggers naar deze valuta’s zochten om hun status van veilige haven te vervullen vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De USD/CHF is essentieel voor valutahandelaren vanwege de sterke, inverse correlatie met de EUR/USD. De EUR/USD is het belangrijkste valutapaar op het FX-dashboard, en een sterke USD/CHF-trend suggereert dat de EUR/USD-zwakte zal aanhouden.

Met de terugkeer naar pariteit, die sinds 2019 niet meer is gezien, brengt de USD/CHF een beetje opluchting voor de Zwitserse Nationale Bank. Al die jaren was het moeilijk om investeerders weg te houden van de Zwitserse frank, ondanks het feit dat de rente negatief was.

CHF USD Forex