EUR/USD: pariteit staat voor de deur, zegt Amundi

By: Mircea Vasiu
on mei 14, 2022
  • EUR/USD nadert pariteit
  • Amundi zegt dat dit in minder dan zes maanden zal gebeuren
  • Fed en ECB divergeren

De US-dollar is aan het rally-en over het FX-dashboard, terwijl de Federal Reserve aan een nieuwe verkrappingscyclus begint. De Amerikaanse centrale bank heeft De Funds Rate al twee keer verhoogd.

In mei deden ze dat door deze met 50 bp te verhogen. Maar ze zijn van plan meer te doen – veel meer, volgens de toekomstige richtlijnen van de Fed.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als gevolg hiervan daalde de EUR/USD wisselkoers sterk. De Europese Centrale Bank (ECB) kan de rente ook verhogen, maar desondanks blijft de kloof tussen de twee centrale banken wijdverbreid, aangezien de ECB de rente op de deposito faciliteit momenteel ruim onder de nul heeft.

Voor velen heeft de Amerikaanse dollar extreme niveaus bereikt. Echter, alleen al door te kijken naar het renteverschil in vergelijking met andere centrale banken en gezien de rol van de Amerikaanse dollar in het internationale financiële systeem, is de rally misschien nog maar net begonnen.

Een sterkere dollar kan de Amerikaanse export schaden. Maar in een tijd van verwoestende inflatie en oorlog in Oost-Europa, kunnen handelaren en investeerders een veilige haven vinden in de reservevaluta van de wereld.

Zelfs de klassieke safe-haven valuta’s, zoals de Japanse yen of de Zwitserse frank, wonnen immers niet ten opzichte van de greenback. Daarom wendt de wereld zich tot de Amerikaanse dollar, en wat we tot nu toe hebben gezien, is misschien nog maar het begin van een veel sterkere beweging.

Zullen we de EUR/USD aan pariteit zien? Volgens Amundi, Europa’s grootste vermogensbeheerder, wel.

Amundi wedt dat de euro zal dalen tot pariteit met de Amerikaanse dollar

De grootste vermogensbeheerder van Europa gokt erop dat de gemeenschappelijke munt zal dalen tot pariteit met de Amerikaanse dollar. Deze week onthulde een artikel van de Financial Times dat Amundi’s chief investment officer van mening is dat de ECB achterop zal raken bij de Fed, in de strijd tegen de inflatie en dat de euro in de komende zes maanden de pariteit met de Amerikaanse dollar zal bereiken.

De waarheid is dat de euro al geruime tijd aan het dalen is ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze bereikte de top voor de Grote Financiële Crisis in 2008 en heeft sindsdien niet meer teruggekeken.

De bovenstaande grafiek laat een duidelijke neerwaartse trend zien, gekenmerkt door een reeks lage toppen en lagere toppen. Gezien de divergentie tussen de twee centrale banken, zal de gemeenschappelijke munt het moeilijk hebben om terug te stuiteren, zelfs als de ECB de tarieven tijdens de zomer verhoogt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money