EUR/USD prognose terwijl ECB lid hint op een stijging van 0,50%

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een financiële analist voor Invezz, die de aandelen-, cryptocurrency- en forexmarkten bestrijkt. Hij is een analist met… lees meer.
on mei 17, 2022
  • Het EUR/USD paar steeg dinsdag scherp.
  • De president van De Nederlandsche Bank hintte op een renteverhoging van 0,50%.
  • Eurostat heeft sterke bbp gegevens voor het eurogebied gepubliceerd.

De euro ging dinsdag parabolisch na de relatief agressieve verklaring van de president van De Nederlandsche Bank. Het EUR/USD paar steeg naar 1.0545, het hoogste niveau sinds 11 mei. Het is met meer dan 1,8% gestegen ten opzichte van het laagste niveau deze maand.

Havikachtige ECB opmerkingen

Het EUR/USD paar ging omhoog naarmate de signalen toenamen van een agressieve Europese Centrale Bank (ECB). In een verklaring zei Klaas Knot, het hoofd van De Nederlandsche Bank, dat de bank tijdens haar vergadering in juli de rente met 0,50% moet verhogen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Klaas wordt vaak gezien als een van de meest agressieve functionarissen van de ECB. Als zodanig zijn er tekenen dat de bank eerder dan verwacht de tarieven gaat verhogen. Hij voegde eraan toe:

“Op basis van de huidige kennis zou mijn voorkeur uitgaan naar een verhoging van onze beleidsrente met een kwart procentpunt. Tenzij nieuwe binnenkomende gegevens in de komende maanden erop wijzen dat de inflatie verder toeneemt of zich opstapelt. Als dat het geval is, moeten ook grotere stijgingen niet worden uitgesloten.”

Hij is niet alleen. In een verklaring vorige week pleitte het hoofd van de Duitse centrale bank ervoor dat de ECB vroeg of laat zou moeten overstappen op renteverhogingen. Hetzelfde gevoel werd gedeeld door Christine Lagarde, het hoofd van de bank.

Het EUR/USD paar steeg ook scherp na de positieve economische gegevens uit het eurogebied. Volgens Eurostat groeide de economie van het blok in het eerste kwartaal met 5,1%. Deze stijging was beter dan de mediane schatting van 5,0%.

Toch zijn de grootste zorgen voor de ECB stagflatie en recessie. Stagflatie treedt op wanneer de economische groei vertraagt, terwijl de inflatie op een hoog niveau blijft. Een recessie zal waarschijnlijk plaatsvinden vanwege de aanzienlijk hoge olie- en gasprijzen.

EUR/USD prognose

EUR/USD

De EUR/USD vormde het bearish vlagpatroon dat in het zwart wordt weergegeven. Daarom slaagde het paar erin om verder naar boven te bewegen en het bearish beeld ongeldig te maken. Het lukte ook om boven het belangrijke weerstandsniveau van 1.0471 te komen, wat het het laagste niveau was op 28 april. Het is ook boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen gestegen, terwijl de Relative Strength Index (RSI) het overbought niveau nadert.

Daarom is er een kans dat het paar een bullish trend zal handhaven, aangezien bulls zich richten op het belangrijkste resistance level van 1.0650.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10