GBP/USD vormt beker met handvat vooruitlopend op de inflatiegegevens in het VK

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een financiële analist voor Invezz, die de aandelen-, cryptocurrency- en forexmarkten bestrijkt. Hij is een analist met… lees meer.
on mei 17, 2022
  • De GBP/USD schoot omhoog na de banengegevens van het VK.
  • De werkloosheid daalde tot het laagste niveau sinds 1974.
  • Het paar heeft een cup-and-handle patroon gevormd op de 1 uurs grafiek.

De Britse pond steeg naar het hoogste punt sinds 5 mei, na de positieve banencijfers in het VK. Het GBP/USD paar steeg naar een hoogtepunt van 1.2480, wat vorige week ongeveer 2,70% boven het laagste niveau was. Het paar bevindt zich nog steeds meer dan 5% onder het hoogste punt in april.

Gegevens over werkgelegenheid en inflatie in het VK

Het Office of National Statistics (ONS) publiceerde dinsdag sterke werkgelegenheidscijfers. Uit de cijfers bleek dat de arbeidsmarkt in het land in maart nog krapper werd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het werkloosheidspercentage in het VK daalde in maart tot 3,7%. Dit was een beter aantal, dan de meeste analisten hadden verwacht. Het was ook het laagste niveau sinds 1974. Dit betekent dat er in de drie maanden tot maart, minder werklozen waren.

Bij nadere bestudering van het rapport blijkt dat de omvang van de beroepsbevolking in het VK kleiner was, dan vóór het begin van de pandemie. Dit gebeurde omdat veel mensen lieten weten dat ze niet aan het werk waren en ook niet op zoek waren naar werk.

Deze cijfers kwamen een dag eerder dan de nog komende inflatiecijfers van het VK. Door Reuters ondervraagde economen verwachten dat uit de gegevens zal blijken dat de totale consumentenprijsindex is gestegen van 7,0% in maart naar 9,1% in april. Exclusief de volatiele voedings- en energieproducten verwachten ze dat uit de gegevens zal blijken, dat de inflatie is gestegen van 5,7% naar 6,2%.

Maandag betreurde de gouverneur van de Bank of England een situatie waarin de inflatie niet onder de 10% komt, niet kon vermijden. Hij noemde externe factoren zoals de oorlog in Oekraïne en logistieke uitdagingen voor de stijgende inflatie.

Het GBP/USD paar steeg ook na de positieve Amerikaanse detailhandel verkopen. Volgens het statistiekbureau stegen de detailhandelsverkopen met 8,19%, terwijl de kernverkopen op MoM-basis met 0,6% stegen.

GBP/USD prognose

GBP/USD

Op de uurgrafiek zien we dat het GBP/USD paar sinds maandag in een sterke bullish trend zit. Het paar is erin geslaagd om boven de belangrijke weerstand te komen op 1.2400, het hoogste punt op vrijdag. Het paar heeft ook een cup and handle patroon gevormd, wat meestal een bullish teken is.

Het is ook boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 perioden gestegen, terwijl de Relative Strength Index (RSI) boven het overbought niveau is gestegen. Het paar zal waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien bulls zich richten op de belangrijkste weerstand van 1.2600.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10