Prijsvoorspelling EUR/GBP na beter dan verwachte werkgelegenheidsgegevens in het VK

By: Mircea Vasiu
on mei 17, 2022
  • Britse werkgelegenheidscijfers bullish voor pond sterling
  • EUR/GBP test kritische steun
  • De twee centrale banken hebben een uiteenlopend beleid

EUR/GBP reageerde het meeste op de beter dan verwachte werkgelegenheidscijfers in het VK. Eerder vandaag daalden het Claimant Count Change en de Unemployment Rate meer dan de markt had verwacht, wat een rally voor de Britse pond veroorzaakte.

Als zodanig daalde de cross koers EUR/GBP agressief. De rally van de pond, begrijpelijk vanuit een economisch gegevensperspectief, wordt ook aangewakkerd door het feit dat deze de laatste tijd sterk oversold is.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Neem bijvoorbeeld de GBP/USD. Dit paar handelde in de buurt van 1,20, een daling van meer dan 1.500 pips alleen al in 2022. En ja hoor, de kracht van de US-dollar veroorzaakte de beweging, maar de zwakte van de pond hielp hier ook bij.

De positieve werkgelegenheidscijfers van vandaag kwamen toen de Bank of England waarschuwde voor stijgende inflatie en dat ze niet veel kan doen om deze te stoppen. In een interview met The Daily Telegraph waarschuwde de gouverneur van de Bank of England voor voedselinflatie, aangezien de door de oorlog in Oekraïne veroorzaakte tekorten zullen leiden tot een ongecontroleerde stijging van de inflatie.

EUR/GBP afgewezen bij sterke weerstand

EUR/GBP handelde boven 0,86 alvorens agressief te worden verkocht. Het mislukte op 0,86, een gebied dat in het verleden als sterke weerstand fungeerde, en nu dreigt deze test 0,83 opnieuw te verplaatsen (een kritiek steungebied).

Sinds de Brexit is de EUR/GBP wisselkoers continu gedaald. Het bereikte een bodem op het niveau van 0,83 in 2022, nadat het met meer dan duizend pips punten was gedaald, toen beleggers de gemeenschappelijke valuta verkochten nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie had verlaten.

Toen het conflict in Oekraïne begon, ging de gemeenschappelijke munt bovendien nog een stapje verder – en dat gold ook voor de EUR/GBP wisselkoers. Ten slotte hebben de twee centrale banken, de Bank of England en de Europese Centrale Bank, een uiteenlopend monetair beleid.

Aan de ene kant heeft de Bank of England de rente al verhoogd, maar aan de andere kant doet de Europese Centrale Bank nog steeds aan kwantitatieve versoepeling en is van plan om voor het eerst in jaren de rente in de zomer te verhogen.

Al met al lijkt het EUR/GBP paar klaar om de dieptepunten opnieuw te testen. 0,8300 is een kritiek steungebied en een dagelijkse afsluiting hieronder zou meer zwakte moeten veroorzaken.

Hoewel het technische beeld wijst op een bearish ontwikkeling, geldt dat ook voor die fundamentele ontwikkeling. Omdat er een kloof is tussen het monetaire beleid van de twee centrale banken, blijft de voorkeur voor de EUR/GBP wisselkoers bearish.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10