USD-kracht redt buitenlandse investeerders op de aandelenmarkt

Door:
op nov 2, 2022
Listen to this article
  • S&P 500 is dit jaar met 19% gedaald, maar de USD-index is met 16,5% gestegen
  • Dit heeft buitenlandse investeerders beschermd tegen verliezen; kracht USD maskeerde de S&P 500 daling
  • JPY-beleggers bijna positief, GBP 7% lager, EUR 8% lager

Rode cijfers. Rode cijfers, overal waar je kijkt.

Dat is het verhaal van 2022. Tenzij je het natuurlijk over de Amerikaanse dollar hebt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ik heb dit jaar uitgebreid geschreven over de belachelijke kracht van de dollar, inclusief een stuk over waarom hij zo sterk is, en hoe het volkomen logisch is als de wereld al deze onzekerheid bestrijdt. In dit stuk wil ik echter laten zien hoe de kracht van de dollar heeft bijgedragen aan het afschermen van de klap voor investeerders van verder weg – zoals ik, afkomstig uit Ierland, onderdeel van de eurozone.

Laten we eerst een korte samenvatting geven van hoeveel de dollar dit jaar de oppositie heeft beïnvloed. Een foto zegt meer dan duizend woorden en zo, dus hier gaan we:

OKÉ. Sterke dollar, dat is duidelijk.

Maar het is zo sterk dat het sommige slechte investeringen er goed uit heeft laten zien, door het feit dat die slechte investeringen in dollars worden uitgedrukt.

Neem de S&P 500, die algemeen wordt gezien als een proxy voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Die is dit jaar al met 19% gedaald en beleggers hebben het nu al bijna 10 maanden dagelijks zwaar te verduren. Maar laten we eens kijken hoe het perspectief verandert wanneer je de rendementen omdraait naar lokale valuta’s.

De onderstaande grafiek geeft de S&P 500 in het groen weer en laat de vervelende daling zien. Maar met S&P uitgedrukt in USD, voor beleggers die er vreemde valuta in hebben gestopt, was de pijn niet zo hevig – meer een milde kater dan een ernstige ziekte, om zo te zeggen.

Wellicht is het duidelijker om dit in onderstaand format weer te geven. Deze grafiek toont het jaarlijkse rendement van de S&P 500 in vreemde valuta:

Als je Japans bent, zit je bijna in het groen! Ondertussen in het VK, als Lizz Truss misschien wat langer zou blijven hangen (diepe duik in de ellende die ze heeft veroorzaakt), dan had die pond/dollar-pariteit de naar de VS neigende Britten misschien naar positief terrein kunnen duwen.

Voor mij ben ik dit jaar ongeveer 8% gedaald in euro’s. Dat is niet mooi, maar het helpt wel om de klap te verzachten in vergelijking met het beoordelen in dollars. Dit verandert niets aan het feit dat de markt verzengend is geweest en dat de Amerikaanse dollar de reservevaluta van de wereld blijft (om redenen die ik hier eerder heb beschreven).

Maar het is echt ongelooflijk hoe stevig de dollar is geweest, dat hij zelfs in deze moeilijke omgeving voor risicovolle activa de S&P 500 in slechts kleine verliezen in verschillende valuta’s heeft geduwd. Natuurlijk, voor ons euromensen die op vakantie gaan in dollarlanden en schaadt het het banksaldo. Maar als we de dollar zien, draagt het gewoon de S&P 500 op zijn rug.

Maar goed, zoals ik al zei, de dollar is ’s werelds reservevaluta en investeringen moeten op dat feit worden beoordeeld. Ik heb mijn beleggingen de afgelopen twee maanden weer op de markt gepubliceerd, ondanks mijn pessimistische gevoelens op weg naar de winter. Veel daarvan is te wijten aan de omvang van de daling van de dollar.

Toch is het voor buitenlandse investeerders die uitgaven in vreemde valuta hebben, een salaris in een vreemde valuta verdienen en hun leven in een vreemde valuta leven, belangrijk om te onthouden dat het rendement echt niet zo slecht is geweest als het weer is omgerekend.

Tenminste, dat zeg ik tegen mezelf als ik elke nacht in slaap huil terwijl ik naar mijn portfolio staar.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld