Prijsvoorspelling Dow Jones, de S&P 500 en Nasdaq terwijl de Amerikaanse inflatie in oktober afkoelde

Door:
op nov 14, 2022
Listen to this article
  • Voor de week steeg de S&P 500 met 5,9%, de Dow voegde 4,25% toe en de Nasdaq steeg met 8,1%
  • De VS meldden dat de consumentenprijsindex in oktober minder steeg dan verwacht
  • Beleggers verwachten een minder agressieve Fed

De drie belangrijkste indexen van Wall Street stegen vorige week toen beter dan verwachte inflatiegegevens de hoop deden toenemen dat de Federal Reserve minder agressief zou worden met renteverhogingen in de VS.

De Verenigde Staten hebben donderdag de consumentenprijsindex (CPI) van oktober bekendgemaakt en volgens het rapport steeg de CPI in oktober met 7,7% op jaarbasis, tegen 8,2% in september. De prijzen van kerngoederen daalden met 0,4%; Ook de prijzen van gebruikte auto’s kelderden, terwijl de deflatie van goederen tekenen van verbreding vertoonde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De afzwakking van de inflatie in oktober is zeker positief nieuws voor de Amerikaanse aandelenmarkt. De kans is groot dat beleidsmakers van de Fed besluiten de rente met 50 basispunten te verhogen wanneer ze elkaar in december ontmoeten in plaats van 75 basispunten. King Lip, een hoofdstrateeg bij Baker Avenue Asset Management, liet weten:

We noemen de afgelopen maanden de inflatiepiek en zijn gewoon ongelooflijk gefrustreerd dat het niet in de gegevens terug te zien was. Voor het eerst is het daadwerkelijk in de gegevens opgedoken.

Desondanks moeten beleggers in gedachten houden dat dit niet het begin is van een nieuwe bullmarkt en dat de Amerikaanse economie afstevent op een recessie die niet is meegenomen in de winstramingen en dus ook in de aandelenkoersen.

Het risico van een nieuwe daling is nog steeds niet voorbij en de komende dagen zal de Amerikaanse aandelenmarkt overgevoelig zijn voor elk soort FED-opmerking. De inflatie blijft ruim boven wat de Fed denkt dat in overeenstemming is met stabiele prijzen, en de Amerikaanse centrale bank heeft meer werk te doen.

S&P 500 stijgt met 5,9% op weekbasis

Voor de week boekte de S&P 500 (SPX) een stijging van 5,9% en sloot op 3.992 punten. Beleggers toonden moed bij tekenen van een lichte vertraging van de inflatie, en de S&P 500 boekte de grootste wekelijkse winst in ongeveer vijf maanden.

Gegevensbron: tradingview.com

Als de prijs boven het huidige weerstandsniveau springt, dat op 4.200 punten staat, kan het zeer binnenkort 4.400 punten bereiken.

Anderzijds, als de prijs onder 3.800 punten daalt, zou dit een “verkopen” -signaal zijn en ligt de weg op naar de 3.600 punten.

DJIA stijgt met 4,25% op wekelijkse basis

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) steeg 4,25% voor de week en sloot op 33.747 punten.

Gegevensbron: tradingview.com

Het huidige weerstandsniveau staat op 34.000 punten. Als de prijs boven dit niveau stijgt, zou het volgende doel rond de 34.500 punten kunnen liggen.

Het belangrijke ondersteuningsniveau staat op 32.000 punten. Als de prijs onder dit niveau daalt, zou het volgende doel 31.000 punten kunnen zijn.

Nasdaq Composite stijgt met 8,1% op wekelijkse basis

De Nasdaq Composite (COMP) boekte deze week een stijging van 8,1% en sloot op 11.323 punten.

Gegevensbron: tradingview.com

Nasdaq Composite is echter nog steeds fors gedaald op een year-to-date basis, op koers voor zijn slechtste jaarlijkse prestatie sinds 2008, uit angst dat de stijgende inflatie en stijgende rentetarieven de bedrijfswinsten zullen aantasten.

Conclusie

De drie belangrijkste indices van Wall Street stegen nadat de Verenigde Staten de consumentenprijsindex (CPI) voor oktober hadden bekendgemaakt. Daling van de CPI-groei op jaarbasis van 8,2% in september tot 7,9%, en vergeleken met de piek van 9,1% in juni, groeide de hoop dat de Federal Reserve minder agressief zou worden met renteverhogingen in de VS.

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld