Wordt 2023 het jaar voor goud? Het metaal bereikt hoogste punt in 6 maanden

Door:
op Jan 3, 2023
Listen to this article
  • Goud bereikte dinsdag een hoogste punt in 6 maanden en handelde bijna $1.850 per ounce
  • Historisch gezien heeft goud beter gepresteerd in tijden van onzekerheid
  • 2023 kan een cruciaal jaar worden voor het metaal, vooral als de centrale banken versoepelend worden
  • Goud bereikte dinsdag een hoogste punt in 6 maanden en handelde bijna $1.850 per ounce
  • Historisch gezien heeft goud beter gepresteerd in tijden van onzekerheid
  • 2023 zou een cruciaal jaar kunnen worden voor het metaal, vooral als de centrale banken versoepelend worden

Goud. Het heeft de mensheid al duizenden jaren gefascineerd en betoverd. De meesten van ons zijn het erover eens dat het er mooi uitziet, terwijl de inherente eigenschappen – het is redelijk vervangbaar, het aanbod relatief vast en het is duurzaam – onbetwistbaar zijn.

Als het gaat om de vooruitzichten van goud als investering, wordt het echter aanzienlijk meer polariserend. ‘Gold bugs’ beweren dat de ineenstorting van de goudstandaard in 1971 een verwoestende klap was voor de economie, en ze stoppen aanzienlijke delen van hun rijkdom in het glimmende metaal om zich in te dekken tegen ongebreidelde inflatie. Tegenstanders beweren dat goud een vreselijke investering is.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoe heeft goud historisch gepresteerd?

Ik schreef dit uitgebreide artikel afgelopen mei waarin ik de prestaties van goud historisch beoordeelde. Kijkend naar rendementen sinds 1971, heb ik goud uitgezet tegen recessieperiodes. Het patroon is duidelijk:

Dat wil zeggen, goud presteert anticyclisch. Het stijgt in prijs naarmate de economie krimpt. Beleggers zoeken veiligheid, en de lange geschiedenis van stabiliteit en vermogensbehoud van goud trekt in deze tijden kapitaal aan.

De andere factor die goud beweegt, is inflatie. Ik heb goud uitgezet tegen inflatie hieronder, wat mooi benadrukt hoe gecorreleerd het glimmende metaal is met de devaluatie van fiat-valuta.

Goud heeft het moeilijk

De twee bovengenoemde variabelen verklaren waarom goud dit jaar een ho-hum is geweest. De onzekerheid is tot extreem hoge niveaus gestegen gezien de gebeurtenissen in Europa met de oorlog van Poetin – waarvan de impact duidelijk te zien is in maart 2022 in de nasleep van de invasie, toen de goudprijs meer dan $2.000 per ounce steeg.

Aan de andere kant zijn de Federal Reserve en andere centrale banken echter hardnekkig vastgehouden aan hun standpunt dat de rentetarieven zullen worden verhoogd om bovenop de inflatie te komen. Deze vastberadenheid om inflatie te bestrijden als prioriteit nummer één betekent dat de grootste katalysator van goud actief wordt beknot door middel van een strakker monetair beleid.

Als gevolg hiervan heeft dit gediend om de prijs van goud terug te dringen, waarvan de grafiek laat zien dat deze sinds april is gedaald toen we overgingen op dit nieuwe renteparadigma.

<div class=”florish-embed bloom-chart” data-src=”visualisation/12334079″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></ div>

Goud opende de handel in 2022 op $1.830 per ounce en sloot het op $1.820 per ounce. Hoewel dat erg saai lijkt, zouden beleggers over de hele wereld op dit moment je handen afbijten omdat ze saai zijn, aangezien portefeuilles rood zijn en overal pijn doen na de teloorgang van risicovolle activa het afgelopen jaar, met als hoogtepunt de sluiting van de aandelenmarkt met meer dan 19%, het slechtste jaar sinds 2008.

Zal goud stijgen in 2023?

Ik schreef afgelopen september over de aanhoudende daling van goud, toen de Federal Reserve weigerde toe te geven aan haar standpunt dat inflatie prioriteit nummer één was.

Sindsdien is goud gestegen naar een hoogste punt in 6 maanden, waarbij het een paar dagen in 2023 bijna $1.850 verhandelde. Stijgende recessieverwachtingen in de afgelopen paar maanden hebben het metaal omhoog geduwd, met investeerders die de bovenstaande grafiek in gedachten houden en naar het metaal in afwachting van moeilijke dingen die voor ons liggen.

Beleggers gokken erop dat de rentetarieven in 2023 gedwongen zullen worden om te pieken naarmate de dreiging van een recessie toeneemt, wat betekent dat goud zijn inflatieverhaal terugkrijgt. Sommigen voorspellen zelfs dat de inflatie daarna met wraak zou kunnen terugkeren.

“Inflatie piekte,” twitterde Michael Burry, van de Big Short-faam, op nieuwjaarsdag. “Maar het is niet de laatste piek van deze cyclus. We zullen de CPI waarschijnlijk lager zien, mogelijk negatief in 2H 2023, en de VS in recessie volgens welke definitie dan ook. De Fed zal snijden en de overheid zal simuleren. En we zullen weer een inflatiepiek krijgen.”

De andere factor hier is dat centrale banken goud kopen. Banken verzamelden vorig jaar een recordhoeveelheid van het metaal en hielpen de prijs te ondersteunen terwijl activa elders instortten.

Maar zoals alle activa, zal het neerkomen op wat de Fed uiteindelijk doet. Economen zijn verdeeld over wanneer renteverlagingen zullen plaatsvinden, en ook over hoe snel de inflatie kan worden ingeperkt.

Mijn gevoel? Het zou me niet verbazen als de centrale banken in 2023 versoepelend worden naarmate de angst voor een recessie oplaait en gedwongen wordt de rente te verlagen. Dit versoepelende beleid zou wonderen doen voor goud, dat het eerder besproken verhaal over inflatie zou versterken. Maar de tijd zal het leren, en zoals de meeste dingen tegenwoordig, is er ontzettend veel onzekerheid waar je eerst doorheen moet.