Waarom zouden beleggers zilver kopen in plaats van goud?

Door:
op Jan 12, 2023
Listen
  • De verhouding tussen de prijs van goud en zilver bereikte tijdens de pandemie een recordhoogte
  • Zilver is goedkoper en volatieler dan goud, maar beide zijn niet-gecorreleerde hedges
  • Zilver heeft beleggers sinds 1973 8x hun investering terugbetaald, vergeleken met 23x voor goud

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Ik schreef vorige week een stuk waarin ik de stelling achter beleggen in goud analyseerde. Maar hoe verhoudt zilver zich tot zijn glanzende neef?

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Is goud een recessie hedge?

Copy link to section

Laten we eerst eens kijken naar goud. Over het algemeen wordt goud gezien als een veilige haven. Dit komt door de niet-gecorreleerde aard ervan met risicovolle activa en het feit dat het stijgt in tijden van onzekerheid, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

Dan is er het verhaal van de inflatie. Al lang bekend als een van de meest solide activa om iemands koopkracht te beschermen, ondersteunt goud sinds 1970 min of meer deze theorie.

De opmerkelijke afwijking is het afgelopen jaar, toen de inflatie een agressieve spiraal vertoonde terwijl goud achterbleef en 2022 afsloot tegen vrijwel dezelfde prijs als waarmee het jaar werd geopend. Dit lijkt misschien contra-intuïtief, aangezien inflatie bedoeld is om goud omhoog te sturen, maar de kicker zit in de acties van de Federal Reserve van het afgelopen jaar.

De Fed is onvermurwbaar dat het de inflatie zal bestrijden en is overgegaan tot het snel verhogen van de rente. We zijn in een paar maanden tijd van 0% naar meer dan 4% gegaan. Dit tast het hart van de inflatie aan, wat de drijfveer is achter een stijging van goud. De gematigde terugkeer van goud dit jaar is daarom de marktprijsstelling in de acties van de Fed.

Hoe verhoudt zilver zich tot goud?

Copy link to section

OK, dus goud is van oudsher een inflatiehedge en stijgt in tijden van onzekerheid. Prima. Maar hoe verhoudt zilver zich tot goud? Komt het uit dezelfde glimmende metalen familie, zijn de retourstuurprogramma’s vergelijkbaar?

Het eerste waar je op moet letten als u in zilver belegt, is dat het goedkoper is dan goud en dunner wordt verhandeld. Dit helpt de volatiliteit een tandje bij te zetten in vergelijking met goud.

Laten we nu zilver uitzetten tegen perioden van recessie, net zoals we eerder voor goud deden:

Het is duidelijk dat de volatiliteit een tandje hoger is, maar de prijsactie volgt een vergelijkbaar pad – het stijgt in tijden van onzekerheid. Merk op dat de bovenstaande grafieken de officiële definitie van recessie gebruiken, dwz twee opeenvolgende kwartalen van dalend BBP, en daarom kan het een enigszins achterblijvende indicator zijn met betrekking tot marktonzekerheid. Dit is de reden waarom zowel goud als zilver vaak zijn gestegen in de late fase van de cyclus, net voordat een recessie officieel begint.

Een duidelijkere manier om de relatie van goud met zilver te laten zien, is ze gewoon op dezelfde kaart te zetten:

Het is duidelijk dat goud en zilver in lockstep en met een extreem hoge correlatie worden verhandeld, zij het met een hogere volatiliteit door zilver.

Waarom in zilver beleggen in plaats van in goud?

Copy link to section

De vraag wordt dan waarom een belegger zilver zou verkiezen boven goud. Deze vraag is nog schrijnender bij het vergelijken van hun rendementen. De verhouding tussen de prijs van goud en de prijs van zilver was 29 in 1973. Vandaag is het 75, terwijl het tijdens de pandemie zelfs 114 bereikte.

Met andere woorden, sinds 1973 heeft goud investeerders 23x terugbetaald in hun investering, terwijl zilver slechts 8x heeft teruggegeven (beide verbleken in vergelijking met de aandelenmarkt, die 33x heeft opgeleverd).

Het is een beetje verwarrend wat de verhouding tussen goud en zilver drijft. Ik speelde met een paar opties en kon geen statistisch significante relatie vinden.

Het is ook vermeldenswaard dat de bovenstaande grafieken gegevens uitzetten tot in de jaren 70, maar zilver en goud worden al duizenden jaren verhandeld en de verhouding in 2020 was de hoogste volgens de gegevens die we hebben. Het suggereert dus dat goud de afgelopen tijd om welke reden dan ook zijn dominantie over zilver heeft uitgebreid.

Misschien is dit een theorie waarom zilver op dit moment de betere investering is dan goud. Als de verhouding zo uit de pas loopt, zal er dan toch een gemene omkering zijn? Maar de keerzijde is dat er een structurele breuk had kunnen zijn, dat wil zeggen een verandering in het patroon van vraag en aanbod die, om welke reden dan ook, goud permanent een tandje hoger heeft gezet ten opzichte van zilver.

De enige factor die hier roet in het eten kan gooien, is industrieel gebruik. Ongeveer de helft van de vraag naar zilver is afkomstig van industrieel gebruik – fabricage, elektronica, auto’s, zonnepanelen enzovoort. Dit betekent dat de vraag enigszins wordt beïnvloed door de toestand van de totale economie.

Goud daarentegen wordt veel minder industrieel gebruikt en heeft daarom, althans in theorie, veel minder reden om te worden beïnvloed door de toestand van de economie, waardoor het vrijer kan fungeren als een afdekking. Misschien is dit een van de redenen waarom investeerders de afgelopen decennia massaal naar het bezit zijn gestroomd vóór zilver.

Conclusie

Copy link to section

Het is moeilijk precies vast te stellen waarom deze activa anders hebben gepresteerd. Maar wat wel duidelijk is, is dat het duo in tijden van onzekerheid fungeert als solide hedge en een unieke maar waardevolle plaats inneemt in de moderne financiële omgeving.

Zilver is aanzienlijk volatieler dan goud en wordt dunner verhandeld, maar beide metalen zijn sterk gecorreleerd en worden door dezelfde factoren gestimuleerd. Goud heeft de afgelopen decennia ruimschoots beter gepresteerd dan ‘poor man’s gold’, maar of dit zo doorgaat is moeilijk te zeggen.

Nu de inflatieverwachtingen de afgelopen maanden zijn verzacht, denkt men nu dat de Federal Reserve haar rentebeleid eerder dan verwacht zou kunnen omdraaien. Hoge tarieven vallen de inflatie frontaal aan, en beperken daarmee de grootste rendementsaanjager van goud en zilver.

Als daar een einde aan komt, wordt het pad van het duo heel interessant om te volgen.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Goud Zilver Commodities