VIDEO: Waarom beleggen in goud als onderdeel van de portefeuille?

Door:
op Jan 23, 2023
Listen to this article
  • Goud is van oudsher gezien als een hedge tegen inflatie en een diversificatiemiddel voor portefeuilles
  • Huidige prijs van $1.900 is bijna hoogste punt ooit, nu de wereld worstelt met hoge inflatie en rentetarieven
  • Adrian Ash, Director of Research bij BullionVault, spreekt met Dan Ashmore op de Invezz-podcast over goud

Goud. Er wordt gezegd dat het een saaie investering is, maar hey – voor veel investeerders die net een verzengend 2022 hebben doorstaan, klinkt saai op dit moment best goed.

In deze huidige wereld van ongebreidelde inflatie, stijgende rentetarieven en ingestorte aandelenkoersen, presenteert goud zich als een zeer intrigerende activa om te analyseren. Vooral omdat de markt zich nu positioneert voor een eerdere afslag van hoge rentetarieven dan eerder werd verwacht.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ik sprak met Adrian Ash, directeur onderzoek bij BulllionVault, een van de grootste metaalmarkten, over goud en beleggen.

We praatten over de historische prestatie van goud, dit eigenaardige glimmende materiaal waar de mensheid al duizenden jaren door geobsedeerd is.

Vorig jaar heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de prijsbepalende factoren van goud, waarbij ik heb gekeken of het echt op gang kwam in tijden van onzekerheid of hoge inflatie. Het is iets waar Adrian uitgebreid over heeft gesproken. De onderstaande grafiek laat zien hoe goud het redelijk goed heeft gedaan te midden van terugval op de markt; we praatten over waarom.

Tegen inflatie is de correlatie iets minder duidelijk. We praatten over waarom dit zo is, en hoe goud de rentetarieven echt heeft gevolgd – of, om precies te zijn, de verwachting van de rentetarieven – in plaats van de inflatie.

We hebben ook besproken hoe de sterkte van de dollar een rol speelt in de dynamiek en het altijd interessante geopolitieke klimaat.

Er was echter geen ontkomen aan het huidige klimaat in 2023 en hoe dat met goud te maken heeft. Sinds het begin van het jaar is de markt opgeveerd door de verwachting dat centrale banken de hoge rente sneller zullen afschaffen dan eerder werd verwacht. Adrian en ik bespraken dit, en welke gevolgen het heeft voor het kopen van goud. Vreemd genoeg lijken aandelenbeleggers en goudzoekers op dit moment in hetzelfde schuitje te zitten, in de hoop dat de Fed versoepelend wordt.

Het is een fascinerende tijd in de economie en het heeft reële implicaties voor goud. We hebben in deze aflevering behoorlijk wat aandacht besteed. Als je overweegt te diversifiëren naar metalen of nieuwsgierig bent naar de historische prestaties van goud en de correlatie ervan met andere activaklassen, dan kun je er iets uit halen.

Zet het gesprek voort op Twitter met @InvezzPortal, @DanniiAshmore en @BullionVault. Of kijk op www.bullionvault.com voor meer informatie.

Bedankt voor het luisteren, volg ons & schrijf je hier in: