Cacaoprijsvoorspelling: buy the dip of sell the rip?

Door:
op May 3, 2024
Listen
  • De cacaoprijs ligt op koers voor de ergste maandelijkse crash in jaren.
  • Het is met ruim 37% gedaald ten opzichte van het hoogste niveau dit jaar.
  • Deze crash vindt plaats vanwege winstnemingen.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De cacaoprijs heeft de afgelopen dagen een dramatische ommekeer ondergaan. Na de wereld te hebben geschokt met een opmerkelijke stijging die de koers in april naar $12.253 duwde, is de koers nu met ruim 37% gedaald. Vrijdagochtend werd de koers op $7.658 verhandeld.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

De opkomst en ondergang van cacao

Copy link to section

Voor de duidelijkheid: cacao is dit jaar nog steeds een van de best presterende grondstoffen, zelfs nadat het ruim 37% van zijn waarde heeft verloren. Het is met bijna 90% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in januari en met 265% ten opzichte van het laagste punt in 2020.

De cacaoprijs is, zoals ik al eerder heb geschreven , gestegen vanwege de algemene mismatch tussen vraag en aanbod. De vraag is wereldwijd sterk gestegen, geholpen door de groeiende middenklasse en meer consumptie in Aziatische landen.

Tegelijkertijd hebben de meeste cacaoproducerende landen te maken gehad met talloze uitdagingen die de productie hebben beïnvloed. Het eerste belangrijke probleem is dat cacao lange tijd een verlieslatend gewas was, wat leidde tot onderinvesteringen in belangrijke landen.

Als gevolg hiervan bleek uit ons bezoek aan Ivoorkust en Ghana dat de meeste cacaobomen oud waren, wat hun opbrengsten beïnvloedde. Tegelijkertijd zijn er enkele problemen met het weer en ziekten, vooral in Ivoorkust. Onlangs was er een grote brand in een cacaoboerderij in Nigeria, een ander land met een grote productie.

Cacao verschilt van andere gewassen zoals maïs en sojabonen omdat het slechts in een paar landen wordt geproduceerd. Als zodanig kunnen andere landen de industrie niet betreden vanwege klimaat- en bodemfactoren.

Bovendien duurt het een paar jaar voordat cacaobomen producten gaan produceren. Terwijl veel boeren in Ghana en Ivoorkust zich nu haasten terug te keren naar de industrie, zal de impact van deze productie de komende vijf tot zeven jaar voelbaar zijn.

De cacaoprijs steeg ook dankzij hedgefondsen en handelaren, die miljarden dollars in de sector hebben toegewezen. Nu vindt de aanhoudende crash plaats terwijl deze deelnemers hun transacties afbouwen.

Cacaoprijsvoorspelling

Copy link to section

Cacaografiek door TradingView

Als we naar de weekgrafiek kijken, zien we dat de prijs van cacao vorige maand piekte op $12.253. Het is nu de afgelopen twee opeenvolgende weken gedaald, zoals ik had voorspeld. Alleen al deze week is de cacaoproductie met ongeveer 30% gedaald, de slechtste prestatie ooit.

De Relative Strength Index (RSI) is gecrasht van het extreme overboughtniveau van 96,4 naar ongeveer 53. Hetzelfde geldt voor andere oscillatoren zoals de MACD en de Stochastic Oscillator.

Deze terugtrekking vindt plaats vanwege winstnemingen onder beleggers die tijdens de rally een fortuin hebben verdiend. Het is ook de afwaarderingsfase van de Wyckoff-methode ingegaan, die wordt gekenmerkt door meer verkopen dan kopen.

Daarom zijn de vooruitzichten voor cacao bearish, met als volgende punt een koers van $7.000. Ik vermoed echter dat er de komende dagen een korte comeback zal plaatsvinden in een proces dat bekend staat als een dead cat bounce.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Commodities Trading Tips