Starboard onthult belang in Autodesk: is dit positief voor de aandelen ADSK?

Door:
op Jun 17, 2024
Listen
  • Activistenfonds Starboard Value kondigt een belang van $500 miljoen aan in Autodesk.
  • Analisten van Goldman Sachs zien een nadeel in ADSK-aandelen tot $225.
  • Het aandeel Autodesk is momenteel ruim 10% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in het afgelopen jaar.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

Autodesk Inc (NASDAQ: ADSK) is maandag met 5,0% gestegen nadat Starboard Value een aanzienlijk belang in de grafische ontwerpsoftwaremaker onthulde.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Details van het belang van Starboard in Autodesk

Copy link to section

Het activistische hedgefonds onder leiding van Jeff Smith kondigde vandaag een belang van $500 miljoen in ADSK aan.

Autodesk slaagde er niet in om vóór de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 2024 in april ‘materiële misdrijven op het gebied van boekhouding en openbaarmaking openbaar te maken’.

De timing viel Starboard niet in goede aarde, omdat het een investeerder onmogelijk maakte zijn eigen kandidaten voor te dragen. Het activistische fonds ziet ook mogelijkheden voor margeverbetering en verwacht dat betere communicatie met investeerders een impuls zal geven aan de aandelen van Autodesk, zo staat in de brief van vandaag aan het bestuur.

“We hebben vertrouwen in onze strategische richting, aanzienlijke margemogelijkheden en ons ondernemingsbestuur”, aldus een woordvoerder van ADKS.

De ADSK-aandelen zijn momenteel meer dan 10% gedaald ten opzichte van hun hoogste punt sinds het begin van het jaar. Toch zien analisten van Goldman Sachs dit niet als een kans om een positie op te bouwen in het aan de Nasdaq genoteerde bedrijf.

Ze blijven het op ‘verkopen’ beoordelen met een koersdoel van $225, wat ongeveer in lijn ligt met de vorige slotkoers van het aandeel. Autodesk-aandelen lonen bij het schrijven geen dividend uit – dus vanuit die invalshoek is het verhaal ook niet aantrekkelijk.

Waarom is Autodesk-aandelen geen goede keuze?

Copy link to section

Autodesk-aandelen zijn misschien geen goede keuze, voorlopig tenminste, omdat Starboard een juridische actie tegen de softwaregigant overweegt om het venster voor het benoemen van bestuurders te heropenen en de jaarvergadering die momenteel gepland staat voor 16 juli uit te stellen.

Dit alles betekent op dit moment onzekerheid voor de ADSK-aandelen.

In mei rapporteerde Autodesk zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal die hoger waren dan de schattingen van Street. Het in San Francisco, Californië gevestigde bedrijf met een waarde van $ 51 miljard gaf ook optimistische richtlijnen voor de toekomst.

Toch zijn analisten bij Goldman Sachs er niet helemaal van overtuigd dat ADSK in een stevig tempo zal kunnen blijven groeien als gevolg van cyclische tegenwind en risico’s die verband houden met de implementatie van een nieuw transactiemodel.

Bovendien blijft de vrije kasstroom ook onder de loep vanwege het bovengenoemde interne onderzoek.

De toekomst van Autodesk-aandelen hangt daarom gedeeltelijk af van de vraag of Starboard aandringt op bestuurszetels, en als het deze zetels wint, of het erin slaagt veranderingen door te voeren die de aanhoudende problemen oplossen en een impuls geven aan de financiële prestaties.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Wereld