Jeg dro til El Salvador: Lightning gjorde det mulig

Av:
Aug 9, 2022
Listen
  • El Salvador har erklært Bitcoin som lovlig betalingsmiddel, Dan Ashmore vår dataanalytiker sjekker det ut.
  • Bare 30 % av bedriftene i byen San Salvador aksepterer Bitcoin som betaling, anslår Dan Ashmore.
  • Lightning-nettverk er effektivt og minner om Revolut, Monzo eller Venmo når det gjelder brukervennlighet.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for å få de siste oppdateringer >

Å sette foten på El Salvadoransk jord er noe jeg har ønsket å gjøre siden 7. september i fjor, som var dagen da det mellomamerikanske landet ble den første nasjonen som erklærte Bitcoin som lovlig betalingsmiddel.

Den siste uken har jeg endelig gjort det til en realitet.

Jeg vil skrive en serie artikler om min erfaring, mine tanker om Bitcoin-eksperimentet og hva det betyr for fremtiden til både El Salvador og andre suverene stater. For nå, la meg imidlertid snakke raskt om hva som gjør det hele mulig: Lightning-nettverket.

Lightning

Copy link to section

Jeg landet på El Salvadors internasjonale flyplass klokken 02.00 lokal tid. Da jeg var 50 km unna overnattingsstedet mitt i byen San Salvador, med busser som ikke gikk så sent, ble jeg tvunget til å ta en taxi.

  • Save

Nesten en time senere kom jeg til hotellet mitt. Turen var $30. Morsomt nok hadde jeg bare to $20-sedler og sjåføren hadde ikke vekslepenger. Så, Bitcoin var faktisk fornuftig fra et praktisk synspunkt, selv bortsett fra mitt brennende ønske om å gjøre min første virkelige transaksjon noensinne med de magiske Internett-pengene jeg har brukt så mye av de siste årene på å skrive og lese om.

Sjåføren min trakk frem Lightning-lommeboken sin, jeg skannet QR-koden og – helt uten problemer – var det gjort. $30, eller 130 000 satoshis.

Lightning er effektivt

Copy link to section

For de ukjente er Lightning Network i hovedsak en off-chain-løsning på skalerbarhetsproblemene til Bitcoin. Det gir raskere transaksjonsbehandlingstider og reduserer kostnadene, noe som gjør det mer praktisk. Et dypdykk på Lightning sparer vi til en annen dag.

For et eksperiment prøvde jeg også å sende betalingen til drosjesjåføren på kjeden. Det vil si en standard Bitcoin-transaksjon på kjeden, i stedet for Lightning-nettverket. Varselet på lommeboken min sa at det ville bli bekreftet innen de neste tre timene. Det er klart, da jeg satt i passasjersetet i en taxi tidlig på morgenen, var dette helt umulig. Jeg er ikke sikker på at sjåføren ville vært glad for å sitte der med meg til klokken 5 om morgenen for å sikre at betalingen kom.

Lightning kom imidlertid øyeblikkelig. Det minnet meg om å bruke Revolut – betalingsappen som lar deg sende penger umiddelbart til andre Revolut-brukere. Tidligere i år ble det det høyest verdsatte private selskapet i Storbritannia, med 33 milliarder dollar, og det har akkumulert brukere i et raskt tempo. Det ligner på Monzo i Storbritannia, eller Venmo i USA, med hvordan det forenkler umiddelbare overføringer.

Opplevelsen av å sende penger gjennom Lightning føles veldig som brukeropplevelsen som Revolut og de andre lignende appene tilbyr – sømløst, enkelt og effektivt. Den eneste forskjellen er selvfølgelig at vi bruker Bitcoin i stedet for fiat-valuta – en ren peer-to-peer-valuta uten noen sentral part. Det føltes surrealistisk, for å være ærlig, etter all denne tiden.

Franchising

Copy link to section

Selvfølgelig forstår ikke alle Bitcoin. Faktisk er ikke terskelen så høy som du forventer. Anekdotisk opplevde jeg at omtrent 30% til 35% av firmaer og mennesker aksepterte Bitcoin i byen San Salvador.

Franchising og store selskaper er mer sannsynlig å akseptere den virtuelle valutaen. Walmart, Subway, store kjederestauranter og lignende var alle satt opp for å akseptere Bitcoin.

Nedenfor viser eksempelet på det velkjente automatiske bestillingssystemet i McDonalds. Jeg gikk inn for å bestille den klassiske Big Mac (jeg spiser den ikke, men for eksperimentet tenkte jeg at det måtte prøves!). På slutten av bestillingen din er den eneste forskjellen sammenlignet med alle andre land at det er tre i stedet for to alternativer å betale – kort, kontanter eller Bitcoin.

Trykk på Bitcoin, og det dukker opp en QR-kode og du er i gang.

  • Save
Beklager det noe uskarpe bildet, jeg var veldig spent

Snakker med lokalbefolkningen

Copy link to section

Når jeg snakket med lokalbefolkningen, virket min anekdotiske opplevelse av at 30 % av bedriftene som aksepterte Bitcoin, innenfor nivået av det de opplevde på en daglig basis også. Et spørsmål jeg stilte overalt hvor jeg klarte å betale med Bitcoin, var hvor vanlig forbrukere ba om Bitcoin. Svarene var ekstremt lave – vanligvis 10 % eller under, ble jeg vanligvis fortalt.

Volatiliteten var en hyppig faktor som ble nevnt da jeg spurte hvorfor folk var nølende med å bruke Bitcoin. Det var faktisk først etter utgivelsen av Chivo-lommeboken – som er den statlig utstedte lommeboken som flertallet av virksomheter aksepterer betalinger gjennom – at en automatisk konverteringsfunksjon ble installert, slik at selgere automatisk kunne konvertere Bitcoinen de mottar fra forbrukere til USD. Derfor, i starten, hvis man godtok Bitcoin, måtte de enten holde den og spekulere i at volatiliteten ville oppover, eller gå til en minibank for å ta den ut som kontanter.

Men på den lyse siden kommenterte nesten alle hvor enkelt det var å godta betalinger med Bitcoin – noe jeg også ble overrasket over, som jeg nevnte ovenfor da jeg sammenlignet brukervennligheten til Lightning og Bitcoin-lommebøkene med apper som Revolut og Monzo.

Faktisk er jeg nå mer optimistisk med tanke på at Bitcoin faktisk kan brukes som et byttemiddel. Den viktige funksjonen for automatisk konvertering til USD gjør dette mulig, siden det er urealistisk å tvinge selgere eller forbrukere til å spekulere på Bitcoin hvis de ikke ønsker det. Og med denne funksjonen nå tilgjengelig, er det virkelig ingenting i det tekniske området som hindrer bedrifter og forbrukere i å betale (eller akseptere betalinger) denominert i Bitcoin.

Kunnskap

Copy link to section

Selv om det ikke er noe teknisk som stopper bruken av Bitcoin, er det en annen stor barriere – kunnskapen. Realiteten er at Bitcoin er en utrolig kompleks ting, noe som tar ekstremt lang tid å lære og forstå – selv i utviklede land der alle har de endeløse ressursene til YouTube og Internett til fingerspissene, hvis de skulle ønske å lære om noe emne.

Dette forsterkes ytterligere når man tenker på normale mennesker uten finansiell bakgrunn som ikke har dyp kunnskap om pengepolitikk. Det er urealistisk å forvente at vanlige mennesker ser en eiendel hvis pris er voldsomt ustabil og forventer at de umiddelbart vil strømme til den.

Det største som skilte seg ut for meg var mangelen på forståelse. Det er lett å glemme at president Bukele kunngjorde at Bitcoin ville være lovlig betalingsmiddel helt ut av det blå. I fjor på Bitcoin-konferansen i Miami, erklærte Bukele det brått til verden – folket i El Salvador fikk ingen forhåndsvarsel, det sjokkerte dem like mye som det sjokkerte meg og deg.

Uansett hvor du leser dette fra, tenk på hva som ville skje hvis presidenten/regjeringen din plutselig erklærte Bitcoin som lovlig betalingsmiddel, uten noen innspill fra folket, stemme eller utdanning på forhånd. Antagelig, gitt at du leser dette, er du mer kunnskapsrik enn den gjennomsnittlige personen om Bitcoin, men det er uten tvil fortsatt en massiv del av landets befolkning som ikke har noen anelse om hvordan det fungerer.

I El Salvador er det ikke annerledes.

Følg med på Dan`s neste artikler om El Salvador, hvor han vil fordype seg enda mer i Bitcoin-eksperimentet. Han vil vurdere politikken i landet og hvordan Bitcoin har blitt trukket inn, de kontroversielle vulkanobligasjonene president Bukele lanserer, det foreslåtte Bitcoin City-prosjektet, makroimplikasjoner av at staten holder Bitcoin på balansen og mer.

  • Save
Ad

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på kun få minutter med vår foretrukne megler, eToro

  • Save
10/10
  • Save