500 milliarder dollar strømmer inn i amerikanske ETFer

Av:
nov 2, 2022
Listen to this article
  • 500 milliarder dollar i nye penger har strømmet inn i ETFer så langt i 2022
  • 925 milliarder dollar er rekorden satt i 2021, men den nest høyeste var 501 milliarder dollar i 2020
  • ETFer fortsetter å øke i forhold til aksjefond, og tilbyr flere fordeler selv i dagens klima

Amerikanske ETFer har nå trukket inn nærmere 500 milliarder dollar i nye kunder i år.

Dette kommer på bakgrunn av et børssvikt, med S&P 500 ned 19 % så langt i 2022 og på kurs mot det verste året siden den store finanskrisen i 2008.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Midler som strømmer inn i ETFer på rekordhøye nivåer

Størrelsen på tallet er svimlende. Det vil bli lavere enn rekorden på 935 milliarder dollar som strømmet inn i løpet av 2021, men vil overgå den tidligere rekorden på 501 milliarder dollar satt i 2020. Både 2020 og 2021 var selvfølgelig pandemiår, med billige penger som fant veien inn i formuesprisene rundt om i verden.

Det bidrar til å gi et mer omfattende bilde av hva som skjer i markedene. Jeg publiserte et stykke i morges som viser hvordan aksjemarkedets tap har blitt maskert av dollarstyrken for utenlandske investorer. Selv om disse ETF-ene har falt tilbake i dollar, vil avkastningen ikke ha vært like dårlig for utenlandske investorer.

ETFer har mange fordeler

Det er fordeler med ETFer som forklarer økningen og fortsetter å gjøre dem attraktive selv under slike markedsnedgangstider. Skattefordeler er en årsak, mens likviditeten generelt er sterk og utglidning og andre gebyrer lave.

ETFen har begynt å spise på aksjefondenes andel, som vanligvis krever høyere avgifter. Det er også flere og mer aktivt handlede ETFer, noe som ytterligere hamrer fondets relative attraktivitet; tidligere var ETFer bare passive og derfor overså aktive forvaltere dem (en grundig sammenligning kan sees her).

Verdipapirfond endrer seg kun én gang dagen etter at markedet stenger, mens ETF-er svinger hele dagen i takt med markedet.

Når vi ser på fond over hele verden, har ETF-er økt de siste 20 årene, nær 50X i 2021 fra 2003.

Nytt miljø

Dataene viser at det fortsatt er mye penger som flyter rundt og er klare til å bli distribuert, til tross for nedgangen i markedene. Vi har nå gått over til et nytt paradigme – borte er dagene med nullrenter, massevis kvantitative lettelser og et opp-kun-miljø der tilsynelatende alle finansielle eiendeler ga positiv avkastning.

Markedene har trukket seg tilbake ettersom Fed har blitt tvunget til å kjempe mot inflasjon. Når vi går inn i vinteren, står vi overfor en skremmende energikrise , mens den tragiske krigen i Ukraina fortsetter, og kaster alle slags makrovariabler inn i blandingen som bare øker usikkerheten.

ETFer fortsetter imidlertid å motta mer og mer penger.

Invester i krypto, aksjer, ETFer og mer på kun få minutter med vår foretrukne megler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money