Glazers ønsker salg, hvor mye er Manchester United verdt?

Av:
Nov 29, 2022
Listen to this article
  • Manchester Uniteds eiere er angivelig åpne for å selge klubben
  • PSG-eiere er også ute etter å selge, med mål om en verdivurdering på $4,2 milliarder
  • Innsidere hevder $8,5 milliarder er måltallet - Chelsea ble solgt for $3,2 milliarder tidligere i år

Jeg skrev tidligere om økonomien til Manchester United i et dypdykk for et par måneder siden.

Jeg snakket om den kontroversielle belånte oppkjøpet som Glazers tok kontroll over klubben gjennom, så vel som utbyttestrømmene de har hentet inn, gjelden på klubben og kapitalutgiftene.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Forrige uke kunngjorde de upopulære eierne at de «starter en prosess for å utforske strategiske alternativer» for Manchester United. Det er typisk noe som betyr “vi ønsker på en måte å selge, men bare hvis vi får en god pris”.

De vil håpe at dette slår fansen ned, omtrent som Mike Ashley pleide å gjøre med Newcastle før han til slutt solgte klubben i fjor (et faktum jeg dessverre er godt klar over, som Newcastle-fan). Forskjellen mellom å “vurdere et salg” og faktisk selge klubben er enorm.

Så hva er Manchester United verdt?

Qatar-eiere sikter mot en verdivurdering på 4 milliarder euro for PSG

Nyheten gikk foran en annen interessant kunngjøring i fotballens verden. Og jeg mener ikke at Cristiano Ronaldo tar et blad ut av Meghan Markles bok ved å gi et skurrende intervju som stengte døren for hans katastrofale andre trolldom i Premier League.

Jeg mener Qatari-planen om å selge seg i Paris Saint-Germain, fransk fotballs titaner. Eid av Qatar Sports Investments (QSI) siden 2011, er dette et datterselskap av Qatar Investment Authority (QIA), det statsdrevne suverene formuesfondet i Qatar.

De franske mesterne har vært i diskusjoner med flere investorer siden tidligere i år om å selge en eierandel på mellom 10 % og 15 %. Verdsettelsen som er målrettet gir en målestokk som vi kan verdsette Manchester United med.

PSG-president Nasser Al-Khelaifi skisserte målet som «over 4 milliarder euro», men advarte om at en slik avtale kan «ta måneder». Hvis vi får ut kalkulatorene våre og snur dette til dollar, betyr det en verdsettelse på rundt 4,2 milliarder dollar, som er et betydelig hopp i forhold til en annen referanseindeks vi har – den til Chelsea, solgt for noen måneder siden for rundt 3,2 milliarder dollar på den tiden. (2,5 milliarder pund) til et investeringskonsortium ledet av amerikanske Todd Boehly.

Er Manchester United mer verdt enn PSG?

Hvis PSG kunne hente en investering som verdsetter klubben til 4 milliarder euro, ville dette uten tvil vært en velsignelse for eierne av Manchester United. PSG ble sist verdsatt av Forbes til 3 milliarder euro, selv om Forbes underbyr verdsettelsen av Chelsea betydelig før salget.

Verdivurderingene har skutt i været de siste årene for fotballstorheter. Dette er hovedsakelig på grunn av inntektsbringende kringkastingsavtaler, som har blitt forfulgt av store institusjonelle investorer.

Vi har også sett at statens penger har gått inn i spillet. Utover Qatar og PSG, ble Newcastle overtatt av det saudiske suverene formuesfondet tidligere i år, og kastet opp alle slags motstridende følelser for oss Newcastle-fans. Manchester City er det andre slående eksemplet, eid av et medlem av Abu Dhabis kongefamilie.

PSGs eiere kjøpte klubben for bare €70 millioner i 2011, som i dagens termer ser ut som et kupp bedre enn å signere Nick Pope for €10 millioner (som forresten burde starte for England). Dermed vil et salg på 4 milliarder euro representere en ryddig 57X avkastning på investeringen. Selvfølgelig er det snakk om at €1,6 milliarder blir brukt på spillere i mellomtiden, som fortsatt blekner ved siden av et antall €4 milliarder.

Når man sammenligner Manchester United med PSG, er den engelske siden på et annet nivå. Forbes verdsatte dem til 4,6 milliarder dollar i mai i år, med PSG til 3,2 milliarder dollar.

Ser man på Manchester Uniteds aksjekurs, er egenkapitalen verdsatt til 3,5 milliarder dollar, med en verdivurdering på 4 milliarder dollar hvis gjeld er inkludert. Dette betyr imidlertid ikke at klubben vil bli solgt for så mye – bare spør Elon Musk om han mener Twitter er verdt de 44 milliardene han betalte for det.

Meg selv og de andre investorene betaler åpenbart for mye for Twitter akkurat nå, det langsiktige potensialet for Twitter er etter mitt syn en størrelsesorden større enn dens nåværende verdi

Elon Musk

Kan Man United bli solgt for 8,5 milliarder dollar?

Rapporter tyder på at innsidere sikter mot en verdivurdering på 7 milliarder pund for Manchester United, som tilsvarer rundt 8,5 milliarder dollar.

For meg er dette fantasiprat. Det er ingen måte å forstå at klubben er verdt over det dobbelte av hva Chelsea er. Min forrige del skisserte overføringskostnadene, oppussingen av stadion og akademiinvesteringen som også ville være nødvendig – denne sammenhengen betyr at et tall på 7 milliarder pund er enda mer langsøkt.

Spørsmålet her kommer ned til om de nye eierne kunne tjene penger på Man Uniteds ekstraordinært store fanbase. Dette er et langvarig problem innen fotball, ettersom de fleste klubber sliter med å tjene penger til tross for enorm støtte over hele verden.

Et tall på 7 milliarder pund ser ut til å anta at denne masseinntektsgenereringen vil finne sted. Hvis eiere kan utnytte den enorme merkeverdien til Manchester United-navnet til å øke varesalget, og skape tilleggsinntektsstrømmer som samarbeid, medieproduksjon og utallige andre alternativer, så kan en verdsettelse som dette gi mening. På mange måter ligner det logikken Musk peker på i sitt Twitter-sitat ovenfor.

Til syvende og sist er det imidlertid ikke det grunnleggende tilfellet. Det er heller ikke der benchmarks kommer inn, som Chelsea og potensielt PSG. Hvis PSG lykkes med å oppnå en verdivurdering på 4,2 milliarder dollar, er det ingen grunn til å tro at Man United ikke kan få 1,5X av det, noe som vil plassere det på 6,2 milliarder dollar. Differansen på 1,5X er omtrent det Forbes tilskrev forskjellen i verdi mellom klubbene i henhold til studien ovenfor.

Så igjen, fotballklubber er illikvide beist – det er en utfordring å verdsette dem. Og når lidenskap er involvert, hvem vet? Manchester United er fortsatt den største klubben i verden, om enn uten suksessen på banen i nyere tid for å matche den statusen.

Det tar tross alt bare én kjøper.