Hvorfor faller Tesla-aksjen?

Av:
Jan 5, 2023
Listen to this article
  • Tesla stengte 2022 ned 68 %, den fjerde dårligst presterende aksjen i S&P 500
  • Aksjen stupte ytterligere 12,5% på tirsdag etter en skuffende leveringsrapport
  • Goldman Sachs-analytikere sier rapporten bare er "inkrementell negativ"

Jeg skrev et stykke for bare to uker siden der jeg analyserte kollapsen av Tesla-aksjen. Som jeg skrev, handlet den til $138, ned 64% i forhold til året. Da vi alle presset kroppene våre til å holde ut en natt til på nyttårsaften, handlet Tesla for $123, som offisielt stengte for året 2022 ned 68 %. Au.

Et par dager inn i 2023 har den ikke vist tegn til å bryte mønsteret, og var ned ytterligere 12 % på tirsdag.

Leter du etter kjappe nyheter, hotte tips og markedsanalyser? Registrer deg for Invezz-nyhetsbrevet i dag.

Tesla faller etter skuffende leveringstall

Det siste fallet kom på bakgrunn av skuffende kjøretøyproduksjon og leveringstall for fjerde kvartal, som bommet på analytikernes forventninger.

Bilprodusenten rapporterte over 405 000 leveranser for kvartalet og 1,31 millioner totale leveranser for året. Selv om begge disse var Tesla-rekorder – og utgjorde en 40 % økning på leveringstall fra 2021 – falt beregningen fortsatt under de 427 000 forventet for kvartalet.

Nyhetene er bare det siste slaget for det omstridte bil-teknologiselskapet. Det var den fjerde dårligst presterende aksjen av S&P 500 – og dette var et år som ga en viss intens konkurranse.

Hva er neste for Tesla i 2023?

Når vi ser fremover, er den viktigste faktoren fortsatt den stramme pengepolitikken til sentralbanker rundt om i verden, som har trukket ned aksjeavkastningen ved å øke renten i håp om å dempe den nådeløse inflasjonen.

Disse høyere rentene betyr at gevinstforventninger i fremtiden blir diskontert tilbake mer aggressivt, noe som skader verdivurderingen av aksjer. Det betyr også at det er et alternativ for investorer til å lagre formue, med Fed Funds-renten nå 4,25%-4,5%, sammenlignet med 0% for ikke så lenge siden.

Når det gjelder denne rapporten, er den imidlertid på et helhetlig grunnlag ikke overdrevent negativ. Kortsiktige inntjeningsforventninger er bare – kortsiktige. Tallene representerer fortsatt sterk vekst, med Goldman Sachs-analytikere som skisserer at leveringsrapporten bare er en “inkrementell negativ”.

Så igjen, med lavkonjunkturfrykten som øker ettersom kjerneinflasjonen forblir vedvarende, kan det også være en nedgang i etterspørselen etter Tesla-biler i år, hvis Fed skal fortsette med sin nåværende rentepolitikk. Som alltid er det imidlertid vanskelig å forutsi Feds pengepolitikk…

Elon Musk kan ha tatt noen ting galt, men den polariserende milliardæren hadde rett på ett punkt: