Obligationsräntorna i Indien upp 6,16 % efter RBI:S marknadsoperationer

By: Gannicus Oliver
Gannicus Oliver
Gannicus Oliver är en författare, konsult, investerare och entusiast inom digital ekonomi. Har har över tre års erfarenhet inom… read more.
on aug 31, 2020
  • Indiens yield för 5,79% 2030-obligationer steg till 6,16 % efter ett tillkännagivande.
  • Paniksvar från investerare påverkar den indiska obligationsmarknaden.
  • Centralbanken köpte obligationer med längre löptid för 100 miljarder rupier och sålde kortare.

I onsdag uppgav Indiens centralbank (RBI) att de kommer att köpa upp obligationer med längre löptider i två omgångar genom två särskilda marknadsoperationer. Efter tillkännagivandet steg räntan på 5,79 % 2030-obligationer med sju punkter till 6,16 %. Det är värt att notera att den senaste benchmarken med 5,77 % 2030-skulder backade fyra punkter innan de sedan steg med 30 punkter under de senaste tre veckorna.

Centralbanken köpte obligationer till ett värde av 100 miljarder rupier (1,3 miljarder dollar) och sålde en motsvarande mängd kortare skulder den 2 augusti 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det handlar om en särskild sorts öppen marknadsoperation, som påminner om den amerikanska centralbankens ”Operation Twist”, där obligationer med längre löptid köps och kortare obligationer säljs för motsvarande summa. Banken har siktet inställt på att genomföra ytterligare marknadsoperationer den 27 augusti och den 3 september 2020.

Marknadsoperationerna introducerades i slutet av förra året och hittills har RBI genomfört fem sådana operationer, värda 500 miljarder rupier, sedan januari. Andra verktyg som centralbanken planerar att använda är att köpa upp skulder på sekundärmarknaden, höja bankernas gräns för köp av obligationer och en räntesänkning.

Panikrespons från investerare påverkade obligationerna

I Indien steg obligationerna efter att RBI sa att de skulle återuppta sin egna ”Operation Twist”, men dök sedan efter att de två öppna marknadsoperationerna och inflationen fått räntan att öka.

För två månader sedan blev kurvan för Indiens avkastning allt brantare eftersom RBI inte annonserade några flera obligationsköp på flera veckor, trots att regeringen genomförde sin rekordförsäljning av obligationer till ett sammanlagt värde av 12 biljoner rupier under innevarande räkenskapsår.

RBI:s senaste åtgärd har däremot bidragit till att lugna marknaden och stärkt obligationerna. Det är tydligt att det krävs konsekventa uppdateringar kring de planerade särskilda öppna marknadsoperationer.

Pankaj Pathak, skuldförvaltare på Quantum Asset Management Ltd. i Mumbai, sa:

Detta var väntat med tanke på panikresponsen som fick obligationernas yield att rusa under de två senaste handelssessionerna efter fredagens auktion. RBI måste vara mer frekvent i sina OMO-meddelanden med tanke på det enorma utbudet. ”

Spänningarna på marknaden blev tydligare efter försäljningen av tioåriga skulder räddades av investerare den 14 augusti 2020. Efter förra veckans auktion av obligationer med längre löptid ökade obligationernas yield betydligt mer än väntat, vilket gör att handlare och investerare nu begrundar om centralbanken indikerade att de kan stiga ytterligare.

RBI:s ”Operation Twist” kan vara lösningen för Indiens stigande kurva, men tills vi vet mer håller vi tummarna och avvaktar vad som sker härnäst i landets ekonomi fram till årsskiftet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust