ConocoPhillips förvärvar Permisk-fokuserade Concho Resources för 7,46 miljarder pund

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on okt 19, 2020
  • ConocoPhillips förvärvar Permian-fokuserade Concho Resources för 7,46 miljarder pund.
  • Hela affären innebär en premie på 1,4% på Conchos slutkurs på fredag.
  • Det sammanslagna företaget ser årliga kostnadsbesparingar på 384,38 miljoner pund fram till 2022.

I ett meddelande på måndagen sa ConocoPhillips (NYSE: COP) att de kommer att förvärva Concho Resources Inc (NYSE: CXO), en Permisk-fokuserad borrmaskin, för £7,46 miljarder. Det kommer att bli den största skifferaffären 2020 då Coronavirus-pandemin har lagt tung vikt på de globala oljepriserna i år, vilket resulterade i att olje- och gasproducenter tvingats till konsolidering för att överleva.

För £26 per aktie är ConocoPhillips för närvarande mer än 45% ner på aktiemarknaden i år. Men aktierna i företaget har återhämtat sig kraftigt från hur det såg ut i mars förra året när de nådde en lågpunkt på £17,43 per aktie. Det multinationella företaget har ett börsvärde på £27,84 miljarder och ett förhållande mellan pris och vinst på 16,57.

ConocoPhillips blir en topprankad producent i Permian Basin

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

COVID-19-krisen som hittills har smittat mer än 8 miljoner människor i USA och orsakat drygt 225 tusen dödsfall pressade de landsomfattande skifferföretagen till djupa förluster, eftersom de misslyckades med att skaffa nytt kapital i år i ett försök att omstrukturera skuld.

Avtalet kommer att ersätta varje andel för Concho-aktieägare med 1,46 aktier i ConocoPhillips. Avtalet motsvarar ett pris per aktie på £37,90 som motsvarar en premie på 1,4% på det pris som Concho avslutade den ordinarie sessionen med på aktiemarknaden på fredag.

År 2022 kommer det sammanslagna företaget sannolikt att se en årlig kostnad och kapitalbesparing på 384,38 miljoner pund.

Efter avslutad transaktion kommer ConocoPhillips att bli en topprankad producent i det främsta amerikanska oljefältet, Permian Basin. Det Houston-baserade företaget kommer att pumpa 1,5 miljoner BPD (fat per dag), det största i ligan av USA-baserade oberoende företag som fokuserar på kolväteutforskning.

I Permian pumpar Concho nära 319 tusen BPD jämfört med det mycket lägre 50 tusen BPD för Conoco. I separata nyheter från USA, olje- och gasföretaget Halliburton, rapporterade 13,07 miljoner pund i förlust under det finanspolitiska tredje kvartalet.

M&A-analytiker Andrew Dittmars kommentar på måndagen

Enligt M&A-analytiker Andrew Dittmar från Enverus:

”Concho har varit med på den korta listan över stora Permiska företag som lockar intresse på grund av sin stora produktion, stora areal och relativt låga skuld.”

Med 37,36 pund per aktie har Concho Resources hittills tappat 45% på aktiemarknaden i år. Vid toppen av COVID-19-störningarna hade aktierna i företaget fallit till 27,68 pund per aktie i mars.

I skrivande stund värderas Concho till 7,35 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust