AstraZenecas nettovinst upp mer än 100% under tredje kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
november 5, 2020
  • AstraZeneca meddelar att nettovinsten ökade med mer än 100% under tredje kvartalet.
  • Läkemedelsföretaget rapporterar 5,05 miljarder pund i intäkter under kvartalet.
  • Det brittisk-svenska företaget säger att man ligger i linje med sin helårsprognos.

I en rapport på torsdag sa AstraZeneca plc (LON: AZN) att nettovinsten såg en årlig tillväxt på över 100% under det tredje kvartalet. Grundintäkterna och intäkterna var dock något lägre än vad analytikerna hade förväntat sig. AstraZeneca bekräftade sin prognos för hela budgetåret 2020 på torsdagen.

Aktierna i företaget öppnade med en ökning på mer än 0,5% på torsdagen. Priset på 85,11 pund per aktie innebär att AstraZeneca nu stigit med mer än 10% hittills i år på aktiemarknaden efter att ha återhämtat sig från ett lägsta värde på 62,21 pund per aktie i mars. Har du svårt att välja en pålitlig börsmäklare för att handla online? Här är en lista över de bästa för att underlätta ditt val.

AstraZeneca rapporterar en omsättning på 5,05 miljarder pund under tredje kvartalet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Läkemedelsföretaget rapporterade 496,97 miljoner pund i nettovinst under tredje kvartalet jämfört med 229,31 miljoner pund under motsvarande kvartal förra året. Kärnresultatet per aktie för det brittisk-svenska multinationella företaget landade på 72,09 pence. Enligt FactSet hade experter förutspått en högre vinst per aktie för AstraZeneca under tredje kvartalet.

Under det föregående kvartalet (Q2) bokförde AstraZeneca 581,18 miljoner pund i nettovinst, enligt rapporten som publicerades i slutet av juli.

Vad gäller intäkter rapporterade företaget, som har sitt huvudkontor i Cambridge, en ökning med 2,7% jämfört med året innan till 5,05 miljarder pund. Analytiker hade förväntat sig en ännu högre omsättning på 5,07 miljarder pund för AstraZeneca under det senaste kvartalet, enligt FactSet.

AstraZeneca uppgav också att man är på väg att matcha sin helårsprognos. Företaget förutspår en årlig tillväxt på nästan 10% för sina totala intäkter i år. Den förväntar sig att den årliga kärnvinsten per aktie kommer att öka med mellan 15% och 19% jämfört med året innan.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Osäkerhet och risker i samband med covid-19

AstraZeneca påpekade också att osäkerheten och riskerna är kännbara i samband med den pågående covid-19-pandemin som hittills har smittat fler än en miljon människor i Storbritannien och orsakat över 47 tusen dödsfall.

I ett tillkännagivande förra veckan meddelade läkemedelsföretaget att man har kommit överens om en affär väg 306,77 miljoner pund för att sälja de kommersiella rättigheterna till sina Atacand- och Atacand Plus-läkemedel i cirka 70 länder till Cheplapharm Arzneimittel GmbH.

AstraZeneca hade ett ganska positivt år på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på mer än 25%. I skrivande stund värderas företaget till 85,81 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 68,05.