Cineworlds aktiekurs faller efter CVA-rykten

november 19, 2020
  • Cineworlds aktiekurs sjönk nästan 20% tidigt på morgonen efter CVA-nyheter.
  • Biokedjeoperatören överväger att gå in en CVA för att minska kostnaderna och säkra nytt kapital.
  • Aktierna ökade kraftigt i november till mer än dubbla värdet efter de positiva vaccinnyheterna.

Aktier i Cineworld (LON: CINE) föll nästan 20% idag efter nyheter om att företaget överväger att gå in i ett ”frivilligt företagsarrangemang” (CVA) i ett försök att rädda sin verksamhet fram till våren.

Grundläggande analys: CVA för att överleva

Enligt en rapport från Financial Times överväger Cineworld att gå in i en CVA för att minska kostnaderna och säkra nytt kapital från sina långivare. En CVA skulle sannolikt också hjälpa företaget att sänka sina fastighetskostnader. En CVA, eller Company Voluntary Agreement, låter brittiska företag med finansiella bekymmer ingå frivilliga avtal med sina fordringsägare om att betala av hela eller delar av sin skuld i etapper.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Biokedjan tvingades stänga samtliga sina 657 biografer i Storbritannien och USA efter den andra omgången av restriktioner och en rad uppskjutna Hollywood-storfilmer. Företaget har för närvarande en skuld på 6,2 miljarder pund och diskuterar med några av sina hyresvärdar för att sänka hyrorna på 127 platser i Storbritannien.

En av hyresvärdarna, AEW, har tagit Cineworld till domstol för en utestående räkning på 308 000 pund. Cineworld anlitade konsultföretaget Alix Partners för att inleda akuta diskussioner med långivare efter att det tvingades stänga sina biografer igen.

En del tror dock att Cineworld kan behöva överväga ytterligare omstrukturering utöver CVA för att minska sina skulder.

Efter covid-19-utbrottet på våren stängde biokedjan sina biografer mellan april och juli, vilket också ledde till uppskjutningar av ett antal stora filmer inklusive den nya James Bond-filmen ”No Time to Die”.

Cineworld har inte angett något datum för när deras biografer kan tänkas öppna igen, utan säger snarare att det kommer att fortsätta att övervaka situationen.

De positiva nyheterna angående covid-19-vaccinen under utveckling fick ändå Cineworlds aktiekurs att skjuta upp med 75% denna månad. Amerikanska läkemedelsproducenterna Pfizer/BioNTech och Moderna har meddelat att deras coronavirusvaccin är över 90% effektivt mot viruset, vilket fått ett antal marknader att lyfta sista tiden.

Teknisk analys: Aktier störtdyker

Cineworlds aktiekursen sjönk nästan 20% tidigt på morgonen efter CVA-nyheterna. Aktierna steg kraftigt i november till mer än dubbla värdet efter de positiva vaccinnyheterna.

Cineworld graf (TradingView)

Dagens nyheter kommer däremot sannolikt att bibehålla försäljningstrycket på CINE då aktierna handlas 85% i rött sedan början av året. En stängning under 100-DMA vid 44.06p kommer sannolikt att ytterligare öka försäljningen framöver.

Sammanfattning

Biokedjan Cineworld funderar på att gå in i ett frivilligt företagsarrangemang (CVA) i ett försök att sänka kostnaderna tills större filmer återvänder till biograferna till våren. Som ett resultat sjönk aktierna med nästan 20%.

partner-cta-block-v2-generic, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust