USD/CAD: Därför har den kanadensiska dollarn susat upp idag

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 20, 2020
  • USD/CAD har fallit kraftigt idag efter starka kanadensiska detaljhandelsuppgifter.
  • Kanadas detaljhandel ökade med 1,1% i september medan kärnförsäljningen ökade med 1,0%.
  • Paret reagerar också på Steve Mnuchins beslut att trappa ned stimulansåtgärderna under pandemin.

Den kanadensiska dollarn är inne på sin tredje dag i rad av vinster gentemot den amerikanska dollarn efter att USA:s avgående finansminister Steve Mnuchin beslutat att stoppa nödfinansieringen till små företag. Valutan stiger också på grund av den allmänt svagare dollarn, stabila oljepriser och Kanadas starka detaljhandel. USD/CAD-paret handlas till 1,3060.

Den kanadensiska dollarna har en uppåtgående trend

USA trappar ned stimulans för företag

I ett brev till Federal Reserves ordförande Jerome Powell igår sa Steve Mnuchin, USA:s avgående finansministeren, att Fed borde returnera mer än 455 miljarder dollar till departementet. Dessa medel har fördelats enligt CAREs Act och har hjälpt företag av alla storlekar att navigera genom covid-19-krisen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En del av medlen finns i Mainstreet Lending Facility som går till små och medelstora företag, medan andra används för köp av företagsobligationer från större företag.

Meddelandet kom samtidigt som antalet covid-19-fall i USA ökar. Igår slogs ett nytt dystert rekord med 180 000 nya rapporterade fall, vilket innebär att fler än 11,3 miljoner amerikaner nu insjuknat sammanlagt. Antalet dödsfall hör ökat till över 250 000 och situationen kommer av allt att döma förvärras.

Samtidigt har kongressen kämpat för att komma överens om ytterligare ett stimulansavtal, vilket experter anser behövs för att dämpa effekterna på ekonomin.

Försäljningen i Kanada ökar

USD/CAD reagerar också på den starka kanadensiska detaljhandeln. Enligt Statistics Canada ökade nyckeldetaljhandeln i landet med 1,1% i september från 0,4% i augusti. Totalt var försäljningsvolymen 53,9 miljarder dollar. Kärnförsäljningen, exklusive bensinstationer och fordon, ökade med 1,1% och överträffade den genomsnittliga prognosen på 0,2%.

Siffrorna visade att de flesta sektorer i den kanadensiska detaljhandelssektorn klarade sig bra. E-handelstransaktionerna ökade till 3,2 miljarder dollar.

Siffrorna kom två dagar efter att byrån släppte beskedlig inflationsdata. Det allmänna konsumentprisindexet steg med 0,7% i oktober, vilket var en liten ökning från 0,5% i september. Samma månad steg kärn-KPI med 1,0%, där bensinpriserna stod för de största eftersläpningarna.

USD/CAD teknisk prognos

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CAD-priset skapade ett dubbeltoppmönster vid 1,3420 i september. Det sjönk sedan till en lägstanivå på 1,3083 i oktober innan det studsade tillbaka till 1,3387 senare samma månad. Nu i november sjönk paret först till en lägstanivå på 1,2928 och steg sedan till veckans topp på 1,3176.

Det nuvarande priset på 1,3052 ligger på Bollinger-bandens nedre sida medan RSI (Relative Strength Index) närmar sig den översålda nivån på 30. Därför pekar det mesta på att paret fortsätter att falla och nästa stora stöd som väntar ligger vid 1,3000.

Om de här begreppen är nya är du välkommen att ta del av våra gratiskurser och även experimentera med ett gratis forex-demokonto.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust