Högsta sockerpriset på 7 månader och etanolpriset stiger

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 21, 2020
  • Sockerpriset har haft en uppåtgående trend de senaste sju månaderna.
  • Goldman Sachs menar att investeringar i råvaror är bästa sättet att säkra sig mot kommande inflation.
  • Ökad efterfrågan från Kina får också råvarupriserna att stiga.

Sockerpriset har haft en uppåtgående trend de senaste sju månaderna. I april nådde SUGARUSD cirka 0,10 dollar, vilket var den lägsta prisnivån sedan 2018. Men under de månader som följde den rekordlåga noteringen har priserna stigit och nått sin nuvarande handelsnivå på cirka 0,15 dollar. Dessutom får den svagare dollarn etanolpriserna att stiga.

Sockerpriset

En svagare amerikansk dollar fortsätter att stärka sockerpriset

Om du är intresserad av hur man investerar i råvaror är det första du behöver känna till att de viktigaste råvarorna handlas i amerikanska dollar. När dollarn försvagas, som den gjort den senaste tiden, kan utländska köpare köpa högre volymer av produkterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För närvarande handlas det amerikanska dollarindexet till 92,23 dollar, vilket motsvarar en nedgång med 2,13% från novembers högstanivå på 94,90 dollar. Sockerprisets topp i år kom i mars när det handlades till cirka 99,10 dollar. Ända sedan dess har det varit relativt svagt innan den senaste stigningen.

Ökade etanolpriser är goda nyheter för sockerindustrin

Nyligen höjde indiska Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) priserna på etanol som producerats av sockerrörsaft, B-melass och C-melass. CCEA höjde priserna med 3,17, 3,34 respektive 1,94 rupier per liter.

Senior Vice President Sabyasachi Majumdar vid Icra Ratings sa, ”Eftersom etanol bidrar med 10 till 15 procent av sockerverkens omsättning för integrerade sockerbruk, förväntas lönsamma etanolpriser uppmuntra sockerbruk att öka utbudet av etanol för blandning och därigenom stödja deras intäkter, lönsamhet och förbättrade förmåga att betala sockerrörsodlare.”

Socker är nyckelkomponenten i produktionen av etanol. Den förväntade höjningen av etanolpriserna kommer vid en tidpunkt då Brasilien, som är den största sockerproducenten i världen, upplever ogynnsamma väderförhållanden.

Goldman Sachs förutspår en långvarig tjurmarknad för råvaror

För två dagar sedan konstaterade Goldman Sachs återigen att den nuvarande återhämtningstakten på olika råvarumarknader sannolikt är början på en långvarig tjurmarknad. Företagets analytiker uppgav att råvaror är den bästa investeringen för att säkra sig mot den inflation som troligtvis väntar. Banken konstaterade också att den ökande efterfrågan från Kina ökar chanserna för en uppåtgående trend för jordbruksråvaror och basmetaller i jämförelse med olja. Förändringarna kommer att gälla för leveransåret för etanol som börjar i december i år.

Teknisk prognos för sockerpriset

Sockerprisets nästa motstånd ligger runt 0,15 dollar, vilket har varit den högsta prisnivån denna vecka. Dessutom handlar varan över det exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 100 dagar. Det handlar också ovanför stödlinjen sedan september lägsta prisnivå. Därför förväntar jag mig att sockerprisets uppåtgående trend fortsätter. Men om priset faller under trendlinjen så skulle det ogiltigförklara mina prognoser.

Sockerpriset teknisk graf
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust