Är platina på väg att bli det nya guldet för investerare?

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on nov 30, 2020
  • Guldets prisrally har upphört och varan har fallit från augusti-topparna.
  • Priset på platina har däremot stigit med 14% i november.
  • Är platina inställd på väg att ersätta guldet som den främsta metallinvesteringen?

Guldpriserna nådde en topp i augusti på mer än 2 000 dollar per uns, men har tappat farten sedan dess och förlorat cirka fyra månaders vinster. Platin å andra sidan ökade med 14% i november och många undrar om guldets position som den främsta ädelmetallen är hotad.

Platina går hand i hand med ren energi

Enligt The Wall Street Journal är den växande efterfrågan på ren energi en tydlig katalysator för platina. Den väldigt kortfattade förklaringen är denna: tekniken bakom förnybar vätgas lagrar brännbara gaser från vatten i bränsleceller som sedan används för att driva fordon och som energi för bostäder. Platina spelar en viktig roll i processen och kommer att se en ökad efterfrågan när allt fler regeringar fokuserar på att övergå till ren energi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Europeiska unionen lovade till exempel under 2020 att göra förnybart väte till en viktig del av sin ”European Green Deal”, enligt WSJ. EU siktar på att bli koldioxidneutral inom 30 år.

I USA kommer Joe Bidens administration att spendera 2 biljoner dollar på gröna energiprodukter. Eftersom chansen att han verkligen kommer att tillträda som president i december ökar för varje dag så köper investerare varan i förväg.

Guldet slutar att locka

Samtidigt som platinans utsikter ser allt ljusare ut så vänder allt fler investerare ryggen åt guldet. Råvaran har varit en av få tillgångar som investerare flockats till för att ”säkra” sina medel under covid-19-pandemin.

Men nu, när en rad vaccinproducenter avslöjar lovande testresultat, säljer investerarna sitt guld. Råvaran stängde förra veckans handel på 1 781,90 dollar per uns, vilket är den lägsta nivån sedan början av juli.

Kort och gott befinner sig guldet i ett av de ”senare stadierna av sitt race” medan platina erbjuder investerare en ”långsiktig tillväxt” som befinner sig i ett tidigt skede, säger Steven Dunn, chef för börshandlade fonder på Aberdeen Standard Investments WSJ.

Platinaefterfrågan överstiger utbudet

Enligt The World Platinum Investment Council är den globala efterfrågan på platina på väg att överstiga tillgången för första gången. Cirka 7 miljoner till 8 miljoner uns platina krävs varje år, även om den bristande tillgången kan vara ett resultat av covid-19.

Majoriteten av platina kommer från gruvor i Sydafrika. I juli registrerade landets platinasektor tusentals positiva covid-19-fall. Sydafrikas gruvindustri sysselsätter 455 000 personer, varav 164 500 personer arbetar vid eller för platinabrytningsföretag.

Den långsiktiga efterfrågan på platina kommer säkert att överleva kortvariga covid-19-relaterade störningar. Enbart i bilsegmentet kräver en vätgasbränslecellsbil nästan fyra gånger mer platina än en dieselbil.

”Vätgasekonomin behöver bränsleceller och bränsleceller behöver platina”, säger Trevor Raymond, forskningschef för World Platinum Investment Council, WSJ.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust