AUD/USD testar nyckelmotståndet när amerikanska dollarn faller till lägsta nivån sedan 2018

Författad av: Crispus Nyaga
december 2, 2020
  • AUD/USD-paret är nära ett uppsving på grund av den svaga amerikanska dollarn.
  • Det amerikanska dollarindexet sjönk till den lägsta nivån sedan 2018.
  • Australiens BNP minskade med 3,3% efter att ha sjunkit med 7% under andra kvartalet.

AUD/USD-priset steg med mer än 0,15% under natten till följd av en svagare amerikansk dollar och stark ekonomiska data från Australien. Det handlas till 0,7382, vilket är några punkter högre än gårdagens lägsta på 0,7342.

AUD/USD
AUD/USD har haft en stigande trend

Amerikanska dollarn faller

Den amerikanska dollarn sjönk under handeln i natt när förhoppningar om ett amerikanskt stimulanspaket och de stundande covid-19-vaccinationerna fick investerare att vända ryggen åt dollarn. Medierapporter uppger att Steve Mnuchin och Nancy Pelosi närmar sig en överenskommelse om begränsade finanspolitiska stimulansåtgärder för att stödja ekonomin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Stimulansåtgärder uppfattas ofta som negativa för den amerikanska dollarn eftersom de minskar risken för att ekonomin ska krympa.

Dollarn sjönk också när fler länder börjat förbereda sig för att inleda sina covid-19-vaccinationer. Stora läkemedelsföretag, inklusive Moderna (NASDAQ: MRNA) och Pfizer, har uppvisat lovande testresultat för sina vacciner.

Dollarn sjönk också efter att Institute of Supply Management (ISM) släppte PMI-data för tillverkningssektorn. PMI sjönk till 57,5 i november från tidigare 59,3. Minskningen var större än de 58,0 som analytiker hade förväntat sig.

Dollarindexet har sjunkit till 91,15 dollar, vilket är den lägsta nivån sedan april 2018.

Det amerikanska dollarindexet har fallit fritt
Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Australiens ekonomi studsade tillbaka under tredje kvartalet

AUD/USD stiger också på grund av de starka ekonomiska uppgifterna från Australien. Enligt statistikbyrån ökade ekonomin med 3,3% under tredje kvartalet efter att ha sjunkit med 7,0% under andra kvartalet. Det är ett resultat av att landet öppnats upp igen och affärsaktiviteten tar fart.

Ökningen berodde främst på hushållskonsumtionen som ökade med 7,9%. Kostnaderna för tjänster ökade med 9,8% och för varor med 5,2%. Kaféer och restauranger presterade bra efter att restriktionerna minskade.

Ersättningen till anställda ökade med 2,3% under kvartalet medan hushållens sparande i förhållande till inkomst minskade till 18,9%. Investeringarna minskade med 0,1% när företagen istället fokuserade på att spara kapital.

De största frågetecknen för den australiensiska ekonomin var Victoria och Melbourne, som upplevde en kraftig ny våg av pandemin i september. Det ledde till en minskning av Victorias ekonomi med 9,8%.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att AUD/USD bara ligger några punkter under årets hittills högsta nivå på 0,7411. Paret har också haft en uppåtgående trend efter att ha bildat en dubbelbotten vid 0,700 den 2 november. Den starka uppgången stöds av de korta och långsiktiga glidande medelvärdena. Du kan lära dig mer om teknisk analys i våra gratis valutahandelkurser.

Därför finns det en möjlighet att paret kommer att bryta ut, som EUR/USD redan har gjort, och eventuellt nå 0,7450.