National Bank och Royal Bank of Canada rapporterar starka Q4-resultat

Författad av: Wajeeh Khan
december 3, 2020
  • National Bank och Royal Bank of Canada rapporterar bättre resultat än förväntat under Q4.
  • Royal Bank of Canadas avsättningar för kreditförluster låg på 247,57 miljoner pund.
  • National Bank of Canada rapporterar 98 pence per aktie i justerat resultat under Q4.

National Bank of Canada (TSE: NA) och Royal Bank of Canada (TSE: RY) rapporterade igår att deras vinster under räkenskapsårets fjärde kvartal överträffade förväntningarna efter lägre avsättningar för potentiella kreditförluster.

Kanadas största långivare, Royal Bank of Canada, värderade sina avsättningar för kreditförluster under kvartalet som avslutades i oktober till 247,57 miljoner pund, vilket motsvarar en nedgång på mer än 33% jämfört med föregående kvartal och en nedgång på 14% på årsbasis. Analytiker hade förväntat sig att banken skulle rapportera en högre avsättning på 463,84 miljoner pund.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Royal Bank of Canadas aktier sjönk med strax under 1% när marknaden öppnade igår. Hittills i år har nu banken stigit med cirka 3% på aktiemarknaden. I skrivande stund värderas den till 87,70 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 13,68.

National Bank of Canada värderar sina avsättningar till 63,71 miljoner pund

National Bank of Canada värderade samtidigt sina avsättningar till 63,71 miljoner pund, jämfört med experternas prognos om betydligt högre 92,67 miljoner pund.

Covid-19-pandemin, som hittills har infekterat fler än 385 tusen människor i Kanada och orsakat över 12 tusen dödsfall, pressade kanadensiska banker i år att avsätta miljardtals dollar i kapital för att täcka kreditförluster.

Royal Bank of Canadas och National Bank of Canadas rapporter kom bara en dag efter att konkurrenterna Bank of Nova Scotia och Bank of Montreal överträffade sina vinstprognoser.

Royal Banks brutto för osäkra lån minskade med 17% under fjärde kvartalet. National Bank såg däremot en tillväxt på 3% under kvartalet. Royal Banks justerade nettoresultat på 1,31 pund per aktie var bättre än analytikernas prognoser på 1,19 pund.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

National Bank rapporterar 98 pence per aktie i justerat resultat under fjärde kvartalet

Nationl Banks justerade vinst uppgick till 98 pence per aktie under fjärde kvartalet jämfört med förväntade 88 pence per aktie. Banken registrerade 348 miljoner pund i nettoresultat under föregående kvartal (Q3).

National Bank of Canada inledde handeln med en uppgång med 0,5% igår. Hittills i år har bankens aktier nu stigit med cirka 2%. I skrivande stund har National Bank of Canada ett marknadsvärde på 14,13 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 12,10.